Na hlavný obsah

USA vyhlásili pre raketové testy KĽDR sankcie na firmy a jednotlivcov v Ázii

Pomáhajú jej vraj rozvíjať zbrojný program a armádu.

USA vyhlásili pre raketové testy KĽDR sankcie na firmy a jednotlivcov v Ázii
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Spojené štáty americké v piatok (7. 10.) pre najnovšie severokórejské raketové testy uvalili sankcie na dvoch jednotlivcov a tri firmy v Ázii.

Podľa Washingtonu pomáhajú Pchjongjangu v rozpore so sankciami OSN obstarávať pohonné hmoty. Informovala o tom agentúra AP.

Sankcie ministerstva financií mieria na dvoch jednotlivcov a tri firmy zo Singapuru, Taiwanu a Marshallových ostrovov.

Podľa USA sú zapojení do prečerpávania pohonných látok medzi plavidlami, a obchádzajú tak sankcie OSN, ktoré zakazujú dovoz ropných výrobkov do KĽDR. Pomáhajú tým krajine rozvíjať jej zbrojný program a armádu.

Týkajú sa Singapurčana Kwek Kee Senga a na Taiwane pôsobiaceho Čchen Š‘-chauna, ktorí dodávky paliva koordinovali.

Sankcie blokujú prístup k majetku a peniazom v USA a zakazujú americkým firmám a jednotlivcom so sankcionovanými obchodovať.

Ide o prvé sankcie, ktoré vyhlásili za nedávne severokórejské testy. Za necelé dva týždne ich KĽDR uskutočnila šesť.

Vo štvrtok (6. 10.) tiež Severná Kórea poslala 12 vojenských lietadiel k hranici s Južnou Kóreou, ktorá preto vyslala do vzduchu 30 vojenských strojov.

Americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že KĽDR tento rok „pokračuje v testoch balistických striel bezprecedentnou rýchlosťou a v mimoriadnom rozsahu“.

KĽDR podľa neho vypálila 41 balistických striel od začiatku roka. Ako uvádza AP, na Kórejskom polostrove sa preto stupňuje napätie a Južná Kórea, Japonsko a USA usporiadali spoločné manévre.

Novým sankciám teraz podliehajú firmy New Eastern Shipping z Marshallových ostrovov a singapurské Anfasar Trading a Swanseas Port Services.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet