Na hlavný obsah

V Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia japonského novinára

Dôvodom má byť porušenie zákona o elektronickej komunikácii a poburovanie.

V Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia japonského novinára
Mjanmarská vlajka. Foto: Unsplash

Mjanmarský súd udelil desaťročný trest odňatia slobody japonskému novinárovi Tóruovi Kubotovi, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v meste Rangún. Vo štvrtok (6. 10.) to uviedol predstaviteľ japonského veľvyslanectva v Mjanmarsku Tecuo Kitada.

Kitada povedal, že Kubotu v stredu (5. 10.) odsúdili na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o elektronickej komunikácii a na ďalšie tri roky za poburovanie.

Žurnalistu a filmára zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne. Okrem neho vtedy zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.

Mjanmarský zákon o elektronickej komunikácii pokrýva trestné činy, ktoré zahŕňajú šírenie nepravdivých alebo provokatívnych informácií, vysvetlila AP. Poburovanie je všeobecným politickým zákonom vzťahujúcim sa na činnosti, ktoré môžu spôsobiť nepokoje.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala v krajine moc. Junta uväznila členov vlády vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.

Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi vo voľbách z novembra 2020, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet