Na hlavný obsah

V Paríži sa začal súd s firmami Air France a Airbus

Týka sa havárie lietadla Air France z roku 2009.

V Paríži sa začal súd s firmami Air France a Airbus
Na archívnej snímke Airbus A330-200 z líbyjskej leteckej spoločnosti Afriqiyah. Foto: TASR/AP

V Paríži sa začal súd s firmami Air France a Airbus v súvislosti s spádom lietadla z roku 2009. Pojednávanie otvorili v pondelok (10. 10.) čítaním mien 228 obetí havárie lietadla Air France na linke z Ria de Janeiro do Paríža. Letecké spoločnosti čelia žalobe z neúmyselného zabitia.

Súd skúma, do akej miery sa pod letecké nešťastie podpísali technické vady na prístrojoch. Zároveň skúmajú úlohu týchto firiem v slede udalostí. Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro. Úvodnému dňu pojednávania prihliadala päťdesiatka príbuzných obetí a ich právnici. Súd by sa mal skončiť 8. decembra.

Výrobcov lietadla Airbus pred súdom zastupuje výkonný prezident Guillaume Faury. Prepravnú spoločnosť Air France zastupuje generálna riaditeľka Anne Rigailová. Obaja na úvod pojednávania pozostalým vyjadrili úprimnú sústrasť a vzápätí odmietli akúkoľvek vinu na nehode. Obaja manažéri majú na súde početné tímy poradcov, uviedol Le Figaro.

Vyšetrovacia správa z roku 2012 uvádza, že k nehode prispeli nedostatky vo vybavení lietadla a nevhodné reakcie vystresovaných pilotov.

Séria odborných analýz okrem iného ukázala, že pilotov zmietla námraza na rýchlostných sondách a stroj v nestabilnej oblasti havaroval za menej ako päť minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet