Na hlavný obsah

V utečeneckom tábore v Libanone sa šíri cholera, v krajine potvrdili 220 prípadov

Choroba má už aj päť obetí.

V utečeneckom tábore v Libanone sa šíri cholera, v krajine potvrdili 220 prípadov
Utečenecký tábor v Libanone. Foto: Twitter

Libanon zaznamenal od začiatku októbra 220 prípadov cholery a päť úmrtí na túto vysoko nákazlivú chorobu. Najviac prípadov je v táboroch so sýrskymi utečencami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. V Libanone sa cholera naposledy vyskytla pred 30 rokmi.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že Libanon je ďalšou z krajín, ktorá ohlásila choleru. V júni ju zaregistroval Afganistan, po ňom Pakistan, Irán, Irak a Sýria, ktorá má 13 000 prípadov a 60 úmrtí, uvádza organizácia Lekári bez hraníc.

Cholera sa šíri znečistenou vodou, potravinami a odpadovou vodou. Prejavuje sa akútnymi hnačkami, vracaním a dehydratáciou. Pri včasnom podaní liekov ju možno vyliečiť, v opačnom prípade môže cholera infikovaného usmrtiť do niekoľkých hodín.

V Libanone je najviac prípadov ochorení v utečeneckých táboroch, v ktorých je zhruba milión Sýrčanov, ktorí utiekli pred vojnou vo svojej krajine.

Libanonský minister zdravotníctva Firás Abjad povedal, že jednou z príčin šírenia choroby sú ekonomické problémy, s ktorými sa Libanon vyrovnáva tri roky. Úrady neodporúčajú piť neprevarenú vodu. Krajina nemá dosť peňazí na palivo potrebné na udržanie prevádzky vodární. Stojatá voda sa v nich môže ľahko zamoriť.

Nedostatok čistej vody

Sýrski utečenci sú závislí od pomoci agentúr OSN a mimovládnych organizácií, ktoré k táborom privážajú vodu v cisternách a zabezpečujú čistenie odpadových jám. Ľudia, ktorí žijú v tábore Kúb Iljás na východe krajiny, tvrdia, že je týchto služieb čoraz menej.

„Keď sa vylejú jamy, dostane sa do tábora špinavá voda. Ak tu nie je cholera teraz, bude tu čoskoro,“ povedala jedna obyvateľka tábora. V jeho okolí úrady zaznamenali sedem prípadov cholery, ale neuviedli, či sú medzi chorými Sýrčania.

WHO radí utečenecké tábory k typicky ohrozeným miestam, pretože v nich chýba čistá voda a hygienické zariadenia. Detský fond OSN (UNICEF) pred týždňom oznámil, že do táborov začne voziť viac vody. Plánuje v nich tiež zriadiť miesta na umývanie rúk, v ktorých bude chlórovaná voda.

UNICEF tiež oznámil, že na financovanie opatrení zameraných na ochranu proti cholere potrebuje 29 miliónov dolárov (29,5 mil. eur).

Okrem ženy z Kúb Iljásu nikto iný z obyvateľov táborov, s ktorými hovorili reportéri Reuters, o prítomnosti cholery nevedel. Sýrčaka Fátima Husajnová, ktorá je matkou deviatich detí, povedala, že nevie, čo to cholera je. „Kanalizácia?“ odpovedala na otázku týkajúcu sa čistej vody.

Toaleta v jej stane podľa nej preteká veľmi často. „Keby sa niečo stalo dcére, nevedela by som, čo mám robiť,“ povedala. Jej najmladšia dcéra podľa nej pije vodu z miestnej studne, kam pravdepodobne preniká odpadová voda.

Mnoho utečencov oznámilo, že si kupujú na pitie balenú vodu, avšak jej cena stúpa a čoskoro bude pre utečencov príliš drahá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet