Na hlavný obsah

Visolajský: Plnú zodpovednosť za situáciu v nemocniciach preberá ministerstvo a vláda

Sľuby ministra zdravotníctva im už nestačia.

Visolajský: Plnú zodpovednosť za situáciu v nemocniciach preberá ministerstvo a vláda
Na snímke zľava plastický chirurg Miroslav Mendel a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR

Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na čele s ich predsedom Petrom Visolajským uviedli, že po utorkovom (4. 10.) stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) sa pre nich „nič nemení“.

„Výpovede sú na stole. Plnú zodpovednosť za situáciu v nemocniciach preberá ministerstvo a vláda,“ vysvetlil Visolajský. Na rokovaní vraj dostali len slovné prísľuby, ako problém riešiť. To LOZ už nestačí a „potrebujú vidieť konkrétne riešenia“.

„Nepresvedčím lekárov tým, že nám minister niečo sľúbil,“ dodal. K utorku podľa neho podalo výpovede 2 100 lekárov z 31 nemocníc po celom Slovensku. Ich počet stále narastá a v niektorých nemocniciach sa k lekárom pridali aj „zdravotné sestry či inštrumentárky“.

Spomenul aj situáciu z roku 2011, kedy zostalo vo výpovednom období 1 200 lekárov. „Vláda musela pristúpiť na dohodu, lebo nedokázala zabezpečiť chod nemocníc,“ skonštatoval s tým, že v súčasností je na stole výpovedí omnoho viac.

Rezort zdravotníctva a vláda má podľa Visolajského čas na hľadanie riešení súčasnej situácie v slovenskom zdravotníctve do 1. decembra. Minister Lengvarský na rokovaní prisľúbil, že bude požadovať systémové zmeny komunikovať požiadavky LOZ na úrade vlády.

Lekárske združenie je však pripravené sadnúť si za rokovací stôl, ak kompetentní prídu s konkrétnymi návrhmi. Niektoré sľuby však vidia ako nereálne. Podpis memoranda by bol podľa neho „definitívnou bodkou“ za rokovaniami. „Dôležitejšie ako podpísaný papier je však konkrétny posun,“ dodal.

Visolajský tiež ubezpečil, že čerpanie dovoleniek lekárov, ktorí podali výpovede, nebude mať vplyv na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom. Deklaruje, že urobia všetko preto, aby to pacienti nepocítili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko