Na hlavný obsah

Von der Leyenová: EÚ bude dávať Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne

Podrobnosti budú musieť ešte doriešiť ministri financií členských krajín EÚ.

Von der Leyenová: EÚ bude dávať Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok (21. 10.) na záver samitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom na základe správ agentúry AFP a magazínu Politico.

Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine zaviazala už predtým. Avšak kľúčové detaily — ako napríklad celková suma pomoci alebo koľko z nej bude musieť Kyjev vrátiť — zatiaľ nedohodli.

Von der Leyenová však zdôraznila, že Ukrajina bude môcť rátať na budúci rok s touto mesačnou pomocou ako „spoľahlivým zdrojom príjmu“. Podrobnosti budú musieť ešte doriešiť ministri financií členských krajín EÚ.

„Dôležité bolo dať signál Ukrajine, že si veľmi dobre uvedomujeme dôležitosť tohto spoľahlivého toku príjmov,“ povedala šéfka eurokomisie.

Ide aj o záujem Slovenska

Premiér Eduard Heger (OĽANO) upozornil, že finančná pomoc pre Ukrajinu je aj bezpečnostným záujmom Slovenska, rovnako ako je to záujmom EÚ.

„Hovorili sme jasne o ďalšej podpore – humanitárnej, finančnej a vojenskej,“ spresnil premiér.

Podľa jeho slov diskusie lídrov boli zamerané na nutnosť pomáhať a zaistiť Ukrajine potrebnú finančnú stabilitu.

„Jednak do konca tohto roka schváliť tri miliardy eur, a zároveň v najbližších týždňoch pripraviť plán pomoci na budúci rok, aby to celé zapadlo do mozaiky pomoci, kde prispejú aj Spojené štáty, Británia, Medzinárodný menový fond a Svetová banka,“ vysvetlil Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet