Na hlavný obsah

Zákaz dúhových vlajok na štátnych inštitúciách neprešiel

Parlament ho neschválil.

Zákaz dúhových vlajok na štátnych inštitúciách neprešiel
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: unsplash.com

Zákaz vešať na budovách štátnych inštitúcií symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie sa nezavedie. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho nepodporili.

S návrhom novely zákona o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní prišli poslanci Tomáš Taraba (nezaradený) a György Gyimesi (OĽANO). Parlament vo štvrtok (6. 10.) návrh neposunul do druhého čítania.

Zo 129 prítomných hlasovalo len 74 poslancov, 44 boli za, proti bolo 28 a zdržali sa dvaja poslanci.

Z poslaneckého klubu OĽANO hlasoval za návrh iba sám Gyimesi. Väčšina nehlasovala, jeden bol proti a piati neprišli k hlasovaniu. Proti boli všetci z klubu SaS, nezaradení poslanci z Hlasu-SD návrh tiež nepodporili. Naopak, za zákaz hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-
SD, ĽSNS a Republiky, ako aj traja tarabovci či polovica klubu Sme rodina.

„Navrhuje sa, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie,“ uvádzali predkladatelia v návrhu. Zaužívaným symbolom LGBTI komunity je dúha a dúhová vlajka.

Predkladatelia argumentovali Ústavou SR, v ktorej sa píše, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko