Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ruské útoky zničili 30 % ukrajinských elektrární

Nálety označil za teroristické útoky.

Zelenskyj: Ruské útoky zničili 30 % ukrajinských elektrární
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské útoky zničili od 10. októbra 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo masívne výpadky v dodávkach elektrického prúdu po celej krajine, uviedol v utorok (18. 10.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteri.

Nálety zamerané na energetickú a kritickú infraštruktúru označil za „ďalší druh ruských teroristických útokov“. Pre rokovanie s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina podľa neho nezostal žiadny priestor.

„Okupanti pokračujú v terorizovaní civilistov. V Mykolajive zničil nepriateľ obytnú budovu raketami S-300. Zomrel človek,“ uviedol Zelenskyj v ďalšom príspevku s odvolaním sa na ruský útok, ktorý sa podľa ukrajinských úradov odohral v noci na utorok.

„Došlo tiež k úderu na kvetinový trh, gaštanový park. Zaujímalo by ma, proti čomu na týchto mierumilovných miestach Rusi bojovali?“ dodal Zelenskyj.

Útoky rakiet a dronov

Rusko v pondelok (10. 10.) podniklo v čase rannej dopravnej špičky masívne vzdušné údery po celej Ukrajine. Mestá a energetickú infraštruktúru zasiahlo pomocou rakiet, striel dlhého doletu alebo dronov, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú. Išlo o jeden z najrozsiahlejších vzdušných útokov proti Ukrajine od prvých dní ruskej invázie.

Pri úderoch zahynulo najmenej 19 ľudí a vyše sto utrpelo zranenia. V menšom rozsahu útoky pokračovali aj deň po tom. Ukrajinské úrady následne hlásili výpadky v dodávkach elektrického prúdu.

Tento týždeň v pondelok (17. 10) ruské invázne sily podobným spôsobom útočili na Ukrajinu znova. Moskva v posledných dňoch hlási údery na ukrajinské vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru. Ukrajinskí predstavitelia a svedkovia informujú aj o ruských zásahoch civilných budov a civilných obetiach.

Ruské drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov zaútočili napríklad na Kyjev, kde zasiahli aj obytný dom. Najmenej štyria ľudia útok neprežili. O štyroch mŕtvych informovali aj úrady v Sumskej oblasti.

Terčom masívnych vzdušných útokov sa stali tiež objekty energetickej infraštruktúry v ďalších regiónoch. Explózie po ruských úderoch hlásili z niekoľkých miest aj v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet