Na hlavný obsah

Agresivita v spoločnosti narastá a presúva sa aj do škôl

V školách je nedostatok odborných pracovníkov, myslí si psychológ.

Agresívne správanie v spoločnosti narastá a presúva sa aj do škôl. Ku konkrétnym činom, ako upokojiť spoločnosť, už vyzýva aj prezidentka Zuzana Čaputová. Minister školstva Ján Horecký a poslanci hľadajú riešenie. Odborníci radia zamerať sa na prevenciu a financie.

V priebehu dvoch týždňov ďalší útok sekerou v škole. Kým v prvom prípade išlo o pokus, v druhom došlo aj k zraneniu študentov. Nálada v spoločnosti je vypätá.

„Radikalizáciu vidíme už nielen na sociálnych sieťach alebo vo verbálnej rovine, ale aj v tej fyzickej. Myslím, že je to veľmi nebezpečný jav. Slovensko veľmi potrebuje upokojiť situáciu, ale nie iba slovami, ale konkrétnym skutkami,“ uviedla prezidentka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jedna vec je téma bezpečnosti v školách. Fyzické zábrany určite potrebujeme posilniť. Na druhej strane sa celá atmosféra a klíma školy musí zmeniť,“ myslí si psychológ Marek Madro.

Minister školstva už tému bezpečnosti na školách otvoril na bezpečnostnej rade štátu. Spolu s rezortom vnútra chce pripraviť nové opatrenia na lepšiu ochranu školákov. Pre učiteľov rezort pripravil návod ako v podobných situáciách reagovať.

Poslanci zo školského výboru chcú s ministrom diskutovať o konkrétnych riešeniach, ako rastúcej agresii v školách predísť. Mladí ľudia zvládajú krízové situácie ťažšie, preto v poslednom období odborníci zaznamenávajú nárast ich frustrácie. Problémom je nedostatok odborných pracovníkov v školách.

„Potrebujeme školských psychológov, podporiť prevenciu a naozaj netlačiť na výkon, ale rozprávať sa s deťmi o tom, čo prežívajú,“ dodal Madro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko