Na hlavný obsah

Američania volia Kongres, očakáva sa úspech republikánov

Ich víťazstvo by Bidenovi skomplikovalo zvyšné dva roky vlády.

Američania volia Kongres, očakáva sa úspech republikánov
Na ilustračnej snímke vlajka USA. Foto: Unsplash

V Spojených štátoch sa v utorok (8. 11.) konajú kongresové voľby, ktoré v prípade úspechu republikánov značne skomplikujú zvyšné dva roky vlády demokratického prezidenta Joea Bidena. Podľa predvolebných prieskumov môžu demokrati prísť o kontrolu nad oboma komorami Kongresu.

Američania rozhodnú o zložení celej 435-člennej Snemovne reprezentantov a obsadení 35 zo 100 kresiel v Senáte. Okrem toho ich čaká aj vyberanie guvernérov 36 štátov a troch teritórií či nových zástupcov v štátnych zákonodarných zboroch.

Najväčšia pozornosť sa upiera na Kongres, nad ktorým teraz majú kontrolu demokrati. Očakáva sa tesný súboj o Snemovňu reprezentantov aj o Senát. Ak aspoň jednu z komôr ovládnu republikáni, budú môcť blokovať zákony, ktoré na schválenie predkladajú demokrati.

Referendum o prezidentovi

Priebežné voľby sa tiež označujú za referendum o prezidentovi. Volebný neúspech demokratov by mohol oslabiť Bidena a obnoviť výzvy, aby demokratickú kandidatúru do Bieleho domu v roku 2024 prenechal niekomu inému.

Oficiálne volebné výsledky všetkých súperov nebudú známe počas volebnej noci, pripomenuli americké médiá. Veľa ľudí totiž hlasuje na diaľku alebo v predstihu. Voľby v Spojených štátoch sú navyše značne decentralizované.

Biden burcoval voličov slovami o ohrození demokracie

Biden pri svojom poslednom mítingu pred voľbami opäť vyzval voličov na obranu ohrozenej demokracie.

„Cítime v kostiach, že demokracia je v ohrození, a vieme, že nastala chvíľa, aby ste bránili demokraciu,“ povedal Biden publiku. To si ho prišlo vypočuť na historicky černošskú univerzitu v Bowie v štáte Maryland, obklopujúcom hlavné mesto Washington.

„Moc v Amerike je tam, kde bola vždy: Vo vašich rukách, v rukách ľudu,“ dodal sedemdesiatdeväťročný šéf štátu podľa agentúry AFP.

Výber miesta bol podľa nej dôležitý hlavne z hľadiska podpory afroamerickej komunity, ktorú sa Biden snaží v posledných dňoch zmobilizovať. Pri tejto príležitosti tiež vykresľoval republikánov ako stranu, ktorá chce voličov zbaviť sociálnych výdobytkov, vrátane práva na potrat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet