Na hlavný obsah

Americká basketbalistka Grinerová nastúpila na výkon trestu

Podľa právnych zástupcov sa má v rámci možností dobre.

Americká basketbalistka Grinerová nastúpila na výkon trestu
Na archívnej snímke americká basketbalistka Brittney Grinerová. Foto: TASR/AP

Známa americká basketbalistka Brittney Grinerová nastúpila do ruskej trestaneckej kolónie, kde si má odpykať trest vo výške deväť rokov za údajné pašovanie drog. Informovala o tom vo štvrtok (17. 11.) agentúra AFP s odvolaním sa na Grinerovej právnych zástupcov.

„Brittney si začala odpykávať svoj trest v IK-2 (IK-skratka pre trestaneckú kolóniu) v Mordviansku“ na východe európskej časti Ruska,“ uviedli vo vyhlásení právnici Marija Blagovolinová a Alexandr Bojkov.

Obaja podľa vlastných slov Grinerovú tento týždeň navštívili. Uviedli, že ich klientka sa má v rámci daných možností dobre. Snaží sa adaptovať sa na nové prostredie väzenskej kolónie, nachádzajúcej sa zhruba 350 kilometrov východne od Moskvy.

Konopný olej v náplniach do elektronickej cigarety

Brittney Grinerovú, ktorá je hviezdou americkej ženskej basketbalovej ligy WNBA a dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou, zadržali v Moskve 17. februára tohto roku.

Stalo sa tak po tom, ako jej pri kontrole na moskovskom letisku Šeremeťjevo našli v batožine malé množstvo konopného oleja v náplniach do elektronických cigariet.

V následnom súdnom procese jej v auguste vymerali deväť rokov väzenia za pašovanie drog. Maximálny trest za obvinenia bol desať rokov.

V trestaneckej kolónii v Mordviansku, kde si má Grinerová odpykať trest, sa celkovo nachádza viac než 800 väzňov.

V inom tábore v Mordviansku, v ktorom panujú drsné klimatické podmienky, väznia aj ďalšieho Američana Paula Whelana. Je to bývalý príslušník amerických námorných síl, ktorého v Rusku odsúdili za údajnú špionáž na 16 rokov väzenia.

Pozorovatelia dávajú odsúdenie oboch Američanov v Rusku do súvisu so výrazným zhoršením vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom z posledných rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet