Na hlavný obsah

Amnesty: Ruskí vojaci unášali civilistov do Ruska, vrátane detí

Organizácia potvrdila aj správy o mučení.

Amnesty: Ruskí vojaci unášali civilistov do Ruska, vrátane detí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci v predchádzajúcich mesiacoch unášali ukrajinských civilistov vrátane detí do Ruska alebo ďalej na územia kontrolované Moskvou. Informovala o tom v stredu (9. 11.) z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

AI tiež potvrdila prípady svojvoľného zadržiavania, mučenia a ďalších prejavov neprimeraného zaobchádzania. Deti počas únosov oddeľovali od svojich rodičov. Vyhlásenie AI je výsledkom rozhovorov s 88 civilistami z Charkovskej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti vo východnej časti Ukrajiny.

Väčšina z nich uviedla, že v dôsledku nátlaku nemali inú možnosť, ako ísť do Ruska alebo oblastí kontrolovaných Ruskom. AI to označila za vojnové zločiny. Medzinárodné právo zakazuje hromadné deportácie či prevozy jednotlivcov, vrátane civilistov, z okupovaných území, píše DPA.

Nemecká pobočka AI na sociálnej sieti uviedla, že vo štvrtok (10. 10.) zverejní svoju novú správu o týchto únosoch civilistov na Ukrajine.

„Zoznam vojnových zločinov, ktorých sa dopúšťajú ruské ozbrojené sily na Ukrajine, sa neustále rozširuje,“ povedala pre DPA Janine Uhlmannsieková, koordinátorka AI pre Európu a strednú Áziu.

Ruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu bez rozmyslu útočia na obytné oblasti, používajú zakázanú kazetovú muníciu a cielenie zabíjajú civilistov. Uhlmannsieková Rusko žiada, aby okamžite ukončilo únosy osôb z okupovaných oblastí a všetky takto zasiahnuté osoby okamžite prepustilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet