Na hlavný obsah

Banská Štiavnica príde o pravidelný vlakový spoj

Premávať bude už len počas víkendov, sviatkov a prázdnin.

Banská Štiavnica príde o pravidelný vlakový spoj
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banská Štiavnica príde o pravidelné vlakové spojenie cez pracovné dni. Podľa železníc je to reakcia na nízky záujem o vlakovú dopravu zo strany obyvateľov. Samospráva je proti.

Po novom pôjdu pravidelné vlaky len počas víkendov, sviatkov, letných a zimných prázdnin. Dotkne sa to najmä miestnych.

„Tento krok je negatívny pre obyvateľov mesta Banská Štiavnica. Vlakové spojenia využívajú na dochádzanie z Banskej Štiavnice alebo do Banskej Štiavnice,“ tvrdí Henrieta Godová z oddelenia regionálneho rozvoja z mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na novom grafikone pracovali ministerstvá dopravy a financií, ktoré vyhodnotili využitie vlakových spojení na trase Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava. Tá má podľa kompetentných nedostatočnú vyťaženosť- V priemere 10 až 30 cestujúcich v jednom vlakovom spoji.

„Nie je možné, aby do každého slovenského mesta bolo najvýhodnejšie spojenie práve to vlakové. Nezodpovedá tomu železničná infraštruktúra našej krajiny, ani potrebné toky cestujúcich, ktorí chcú ísť vlakom a ktoré sú nevyhnutné pre prípadné ďalšie posilnenie vlakovej dopravy,“ skonštatoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

„Ak to nie je ekonomicky rentabilné, aby tento vlak premával každý deň, tak aspoň, aby premával v pondelky, piatky a cez víkend a sviatky,“ dodala Godová.

V Banskej Štiavnici využívajú železnicu najmä študenti. Tí budú musieť hľadať iný spôsob dopravy. Samospráva vníma vlakovú dopravu ako najekologickejšiu. Využívanie už postavenej infraštruktúry chcú posilňovať a nie rušiť. Malú nádej ale vkladajú do možného navýšenia rozpočtu zo strany vlády.

Okrem Banskej Štiavnice prichádzajú o svoju vlakovú dopravu aj iné mestá. Otázka znie, akým spôsobom chce štát zabezpečiť ekológiu dopravy aj v takýchto odľahlých regiónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny