Na hlavný obsah

Biden vyzdvihol egyptský postoj k vojne na Ukrajine

Americký prezident sa zúčastňuje klimatickej konferencie COP27.

Biden vyzdvihol egyptský postoj k vojne na Ukrajine
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa usmievajú počas stretnutia na klimatickom summite COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden, ktorý sa zúčastňuje klimatickej konferencie OSN (COP27) v egyptskom rezorte Šarm a-Šajch, v piatok (11. 11.) chválil Egypt za to, ako sa vymedzil proti vojne na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

„Tvárou v tvár ruskej vojne na Ukrajine sa Egypt dôrazne ozval na pôde OSN, a to sa tiež veľmi cení,“ povedal Biden pri stretnutí so svojím egyptským náprotivkom Abdal Fattáhom Sísím. Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že Káhira je kľúčovým prostredníkom v Pásme Gazy.

Sísí Bidenovi povedal, že Egypt spustil národnú stratégiu pre ľudské práva a má záujem sa v tejto veci ďalej vyvíjať. Káhira podľa egyptského prezidenta tiež začala iniciatívu pre národný dialóg a ustanovila prezidentský výbor, ktorý sa bude zaoberať amnestiami.

V starostlivosti lekárov je teraz väznený egyptský disident Alá Abdal Fattáh, ktorý drží prísnu protestnú hladovku. Muž, ktorý má okrem egyptského aj britské občianstvo, patril medzi tváre revolučného roka 2011.

Odpykáva si päťročný trest za šírenie falošných správ. Má 40 rokov a mnoho z minulých desiatich rokov strávil za mrežami. Podľa agentúry AP sa stal ukážkou návratu Egypta k autokratickej vláde.

Na jeho prepustenie vyzval tento týždeň vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, nemecký kancelár Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet