Na hlavný obsah

Biden a Si Ťin-pching sa prvýkrát osobne stretnú

Stretnutie sa uskutoční v čase rastúceho napätia medzi krajinami.

Biden a Si Ťin-pching sa prvýkrát osobne stretnú
Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok (14. 11.) prvýkrát osobne stretne s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Oznámil to Biely dom. Obaja prezidenti budú v Indonézii na samite skupiny veľkých svetových ekonomík G20.

Prvé osobné stretnutie za Bidenovho prezidentského mandátu sa uskutoční v čase rastúceho napätia medzi USA a Čínou, najmä kvôli Taiwanu a vzájomným obchodným vzťahom.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Karine Jeanovej-Pierreovej bude predmetom rokovaní snaha udržať a prehĺbiť komunikáciu oboch krajín a rozvoj spolupráce tam, kde sa záujmy oboch krajín zhodujú. Najmä v nadnárodných témach týkajúcich sa celého sveta.

Biely dom stretnutie pripravoval niekoľko týždňov, uviedla agentúra AP. Biden v stredu (9. 11.) pred novinármi povedal, že chce s čínskym prezidentom hovoriť popri narastajúcom napätí medzi Washingtonom a Pekingom kvôli Taiwanu a tiež o obchodných praktikách, o vzťahoch Číny k Rusku a o ďalších otázkach.

„Chcem, aby sme si v rozhovore ujasnili svoje vzájomné limity. Budem sa snažiť pochopiť, čo on považuje za kritické národné záujmy Číny, oznámiť, aké sú kritické záujmy Spojených štátov. Budem tiež chcieť zistiť, či si tieto záujmy protirečia,“ povedal Biden.

Zástupca americkej administratívy sa dnes podľa AP snažil očakávania od americko-čínskeho samitu zmierniť. S vydaním spoločného vyhlásenia sa podľa neho nepočíta. Bidenovi ide podľa tohto zdroja skôr o vytvorenie priestoru na nadviazanie vzťahov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet