Na hlavný obsah

Bratislavský Slovan zdolal Žalgiris Vilnius a postúpil do osemfinále EKL

Nevýrazný začiatok v skupine znamenal rozprávkový záver.

Bratislavský Slovan zdolal Žalgiris Vilnius a postúpil do osemfinále EKL
Na snímke futbalisti Slovana Bratislava sa tešia po víťazstve 2:1 v zápase 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy. Foto: TASR

Futbalisti Slovana Bratislava si po 53 rokoch zahrajú v klubovej Európe aj na jar. Vo štvrtkovom (3. 11.) zápase Európskej konferenčnej ligy zvíťazili na pôde Žalgirisu Vilnius 2:1 a postúpili priamo do osemfinále ako víťazi H-skupiny.

Naposledy sa Bratislavčania predstavili v európskych klubových súťažiach v jarnej časti v roku 1969, keď napokon vyhrali PVP po finálovom triumfe nad FC Barcelona 3:2.

Svojho súpera vo vyraďovačke spozná Slovan 24. februára 2023. Prvé zápasy osemfinále sa odohrajú 9. marca, odvety 16. marca.

O víťazstve zverencov Vladimíra Weissa v metropole Litvy rozhodol Aleksandar Čavrič, ktorý v prvom polčase strelil dva góly po akciách Giorgia Čakvetadzeho. Domáci skorigovali stav duelu tesne po prestávke zásluhou Francisa Kyeremeha.

Druhé miesto v skupine obsadil švajčiarsky FC Bazilej. Čaká ho dvojzápas play off o účasť v osemfinále s jedným z tímov z Európskej ligy, ktoré skončilo v tabuľke na 3. mieste.

Žreb dvojíc do vyraďovacieho kola je na programe 7. novembra. Prvé zápasy sa odohrajú 16. februára, odvety o týždeň neskôr.

Na snímke gólová radosť hráčov Slovana počas zápasu 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy vo futbale VMFD Žalgiris Vilnius - ŠK Slovan Bratislava 3. novembra 2022 vo Vilniuse.
Na snímke gólová radosť hráčov Slovana počas zápasu 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy vo futbale VMFD Žalgiris Vilnius – ŠK Slovan Bratislava 3. novembra 2022 vo Vilniuse.Foto: TASR

Prvý polčas patril Čavričovi

Ako prví sa v zápase strelecky prezentovali domáci, Oyewusi z kraja šestnástky prestrelil. V úvode sa hralo prevažne medzi šestnástkami, Slovan sa dostal na dostrel v 8. minúte po hlavičke Kucku.

V 14. minúte po ľavej strane utiekol Lovat, poslal krížom cez pokutové územie prudkú loptu, ale na tú nedosiahol nikto zo slovanistov.

O minútu neskôr však vybojoval loptu Čakvetadze, po úniku stredom ihriska ju poslal na Ramiereza a ten našiel pred bránkou nekrytého Čavriča – 0:1.

V 23. minúte už viedli „belasí“ 2:0, keď opäť Čakvetadze našiel Čavriča a ten dal svoj druhý gól v zápase. Do konca polčasu si Slovan vedenie postrážil, domáci sa do nebezpečnej šance nedostali.

Ihneď po prestávke však udreli, keď Francis Kyeremeh spoza šestnástky umiestnil loptu k žrdi – 1:2. Tento moment „Žalgiriečiai“ nakopol, jeho hráči mali fázu, kedy boli pánmi na ihrisku, Bopesu nebezpečne pálil na Chovana.

Slovan mohol udrieť po brejku, ale Čakvetadze dvakrát nedotiahol akciu do konca. Stalo sa tak aj v 66. minúte, keď sa po jeho akcii nedostal k zakončeniu Weiss.

Hráči slovenského majstra zvládli dôležitú fázu zápasu a v závere mohli definitívne rozhodnúť. Po faule na Čakvetadzeho v šestnástke kopol gruzínsky stredopoliar loptu z penalty iba do brvna, následnú dorážku do siete arbiter neuznal.

Ani tento moment však už Slovan nepribrzdil a po záverečnom hvizde sa jeho hráči mohli tešiť z postupu.

Na snímke sprava Aleksandar Čavrič (Slovan) strieľa gól, bráni ho Joël Bopesu a prizerá sa brankár Edvinas Gertmonas a Nicolás Gorobsov (všetci Vilnius) počas zápasu 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy vo futbale VMFD Žalgiris Vilnius - ŠK Slovan Bratislava.
Na snímke sprava Aleksandar Čavrič (Slovan) strieľa gól, bráni ho Joël Bopesu a prizerá sa brankár Edvinas Gertmonas a Nicolás Gorobsov (všetci Vilnius) počas zápasu 6. kola H- skupiny Európskej konferenčnej ligy vo futbale VMFD Žalgiris Vilnius – ŠK Slovan Bratislava.Foto: TASR

Šťastný tréner

„Som rád v mene celého klubu, ďakujem všetkým, čo nám fandia. Majiteľ klubu i ľudia si to zaslúžili. Dali sme do toho všetko, ale mali sme rozhodnúť skôr. Boli to nervy až do konca. Je to ďalší krôčik k tomu, čo som sľúbil, že raz prídu na Slovan veľké mužstvá. Verím, že budeme mať dobrý žreb. Zaslúžili sme si postup za druhú časť skupiny. Teraz musíme dobre dohrať ligu,“ vyjadril sa tréner Slovana Vladimír Weiss starší.

Jeho syn a kapitán Slovana hovoril o krásnych pocitoch a veľkej radosti. „Vedeli sme, že máme všetko vo svojich rukách, ale vedeli sme, že to nebude ľahké. Ak by vyhrali oni, tak postúpia. Bol to náročný zápas na ťažkom teréne. Pred ním sme si povedali, že keď budeme hrať ako tím, rodina, ktorá sa tu vytvorila, tak to zvládneme,“ dokončil Weiss mladší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport