Na hlavný obsah

Brazílsky prezident Bolsonaro prvýkrát po voľbách vystúpil na verejnosti

Sľúbil dodržiavať ústavu.

Brazílsky prezident Bolsonaro prvýkrát po voľbách vystúpil na verejnosti
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v utorok (1. 11.) večer po prvý raz vystúpil na verejnosti od svojej porážky v nedeľných (30. 10.) prezidentských voľbách. V krátkom prejave povedal, že bude dodržiavať ústavu.

Víťazovi prezidentských volieb Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva pritom nezablahoželal a vyhlásil, že podporuje nenásilné protesty. Bolsonarov minister Ciro Nogueira potvrdil, že pracuje s tímom víťaza na odovzdaní moci.

Na začiatku niekoľkominútového vystúpenia Bolsonaro poďakoval svojim voličom za hlasy, ktoré mu dali. Svoju porážku ale otvorene neuznal a nepogratuloval ani víťazovi Lulovi.

„Ako občan aj ako prezident budem naďalej dodržiavať všetky body našej ústavy,“ povedal Bolsonaro. Po ňom krátko vystúpil jeho minister Nogueira, ktorý potvrdil správy brazílskej tlače, že začína pracovať na odovzdaní moci víťazovi volieb.

Proti víťazstvu ľavicového exprezidenta vyšlo do ulíc veľa Bolsonarových priaznivcov. Niektorí z nich blokujú cesty a diaľnice. Podľa prezidenta sú demonštrácie výsledkom pocitu nespravodlivosti a rozhorčenia, ktoré vyvolal volebný proces.

Podporil nenásilné protesty

Podporil pritom nenásilné protesty. „Naše metódy nemôžu byť metódami ľavice, ktoré vždy poškodzovali obyvateľstvo, ako obsadenie nehnuteľností, ničenie majetku či obmedzovanie práva (slobodného) pohybu,“ uviedol Bolsonaro.

Prezident so svojím vyhlásením čakal takmer dva dni od uzavretia volebných miestností, čo je podľa médií netradične dlhá doba. Podľa niektorých komentátorov to mohlo prispieť k rastu napätia v krajine. Od nedeľného večera Bolsonarovi priaznivci usporiadali stovky blokád, ktoré postupne rozháňa polícia.

V nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb zvíťazil Lula so zhruba 51 percentami hlasov, zatiaľ čo Bolsonaro dostal 49 percent. V minulosti Bolsonaro tvrdil, že elektronický systém volieb používaný v Brazílii umožňuje manipulácie a podvody. To však volebné orgány popreli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet