Na hlavný obsah

Britka s Downovým syndrómom prehrala súd ohľadom potratového zákona

Tvrdí, že potratové pravidlá sú nespravodlivé.

Britka s Downovým syndrómom prehrala súd ohľadom potratového zákona
Ilustračná fotografia. Foto: Unsplash

Dvadsaťsedemročná Britka s Downovým syndrómom prehrala súd ohľadom potratového zákona. Ten podľa nej diskriminuje nenarodené deti, u ktorých lekári túto genetickú poruchu odhalia.

Odvolací súd v piatok (25. 11.) potvrdil skorší verdikt súdu nižšej inštancie a skonštatoval, že zákon nijako neporušuje práva hendikepovaných. Sťažovateľka Heidi Crowterová ale tvrdí, že potratové pravidlá sú nespravodlivé. V prípade plodu s Downovým syndrómom totiž umožňujú ukončiť tehotenstvo aj v jeho neskorých fázach.

„Znepokojuje ma, že u bábätka s Downovým syndrómom možno podstúpiť potrat v podstate až do jeho narodenia. To mi hovorí, že mám oveľa menšiu hodnotu ako človek, ktorý Downov syndróm nemá. Hnevá ma, že sudcovia dospeli k názoru, že moje pocity nemajú žiadnu váhu,“ povedala po zverejnení verdiktu. Zvažuje, že sa obráti ešte na Najvyšší súd.

„Súd si uvedomuje, že mnoho ľudí s Downovým syndrómom a ďalšími hendikepmi môže pociťovať urazenie a znepokojenie tým, že závažné poškodenie počas tehotenstva odôvodňuje jeho ukončenie a že to môže nepriamo naznačovať, že ich život má menšiu cenu,“ uviedli podľa serveru BBC sudcovia.

Podľa nich to však nestačí na to, aby mohli konštatovať, že zákon porušuje článok osem Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Ten hovorí o práve na rešpekt k súkromnému a rodinnému životu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko