Na hlavný obsah

Tri americké štáty súhlasili s právom žien na interrupciu

Odhlasovali to ľudia v referendách.

tehotenské brucho
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Obyvatelia amerických štátov Kalifornia, Vermont a Michigan si v referendách odhlasovali zakotvenie práva na interrupciu do svojich ústav. V Kentucky, ktoré sa považuje za republikánsku baštu, sa stále podľa projekcií nevie, či sa túto iniciatívu podarilo presadiť. Informovala o tom agentúra AP.

Právo na interrupcie bolo jednou z kľúčových tém tohtoročných volieb po tom, ako americký najvyšší súd v júni zrušil ústavné právo na potrat zrušením takmer 50 rokov starého precedenčného verdiktu z kauzy Roeová vs. Wade.

Pätica konzervatívnych členov deväťčlenného súdu tým reguláciu potratov vrátila do rúk amerických štátov, čo viedlo k takmer úplným zákazom umelých prerušení tehotenstva v najmenej desiatke z nich.

Vo svojich volebných kampaniach sa na právo na potrat sústredili predovšetkým demokrati. Republikáni, naopak, vo veľkej miere presadzujú zákazy interrupcií s niektorými výnimkami.

Voliči v Michigane hlasovali za ochranu práva na potrat, čím zrušili zákaz interrupcií z roku 1931. V hlboko konzervatívnom Kentucky by volebné opatrenie, naopak, zmenilo ústavu štátu tak, že by neexistovalo právo na lekárske ukončenie tehotenstva.

V rámci kongresových volieb sa naprieč USA konala séria ďalších referend. Napríklad voliči v Missouri a Marylande si odhlasovali legalizáciu marihuany pre rekreačné použitie od 21 rokov. Obyvatelia Kalifornie zase odmietli otvoriť dvere športovému stávkovaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet