Na hlavný obsah

Britské zdravotné sestry budú štrajkovať prvýkrát po 100 rokoch

Žiadajú rast platov.

Britské zdravotné sestry budú štrajkovať prvýkrát po 100 rokoch
Britské zdravotné sestry budú 15. a 20. decembra štrajkovať, urobia tak prvýkrát po viac ako 100 rokoch. Žiadajú rast platov. Foto: twitter/Reuters

Britské zdravotné sestry budú 15. a 20. decembra štrajkovať, urobia tak prvýkrát po viac ako 100 rokoch. Žiadajú rast platov. Protest zvolala odborová organizácia Royal College of Nurses (RCN).

Štrajk pravdepodobne výrazne naruší chod zdravotníckych zariadení a je len prvým z protestov zdravotníkov, ktoré pripravili na tohtoročnú zimu, píše The Guardian.

Členovia RCN si štrajk schválili v internom hlasovaní 9. novembra. Potom sa predstavitelia zväzu snažili dohodnúť s ministerstvom zdravotníctva. Ministerstvo ale podľa zväzu odmietlo rokovať a tak sestry v piatok (25. 11.) oznámili termín štrajku. Podľa ministerstva zdravotníctva sú požiadavky RCN nereálne, uviedla agentúra AFP.

Podľa odhadov RCN reálne mzdy zdravotných sestier od roku 2010 klesli o 20 percent. V Británii teraz platy v tomto povolaní začínajú na 27 000 libier (31 300 eur) hrubej mzdy. Podľa novembrových údajov britského štatistického úradu je priemerná britská mzda za prácu na plný úväzok 33 000 libier (38 300 eur).

Štvrtina britských nemocníc pre svojich zamestnancov zriadila potravinové banky, aby im pomohla vyrovnať sa s rastúcimi nákladmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet