Na hlavný obsah

Viac ako 70 000 zamestnancov britských univerzít štrajkuje pre platy

Narušilo to výučbu dva a pol milióna študentov.

Viac ako 70 000 zamestnancov britských univerzít štrajkuje pre platy
Podľa denníka The Guardian ide o najväčší štrajk v dejinách britského vyššieho školstva. Foto: Twitter/@BBCPhilipSim

Až dva a pol milióna britských študentov vo štvrtok (24. 11.) výučbu narušil štrajk pracovníkov britských univerzít a vyšších škôl. Asi 70 000 ich protestuje za lepšie platové, dôchodkové a pracovné podmienky.

Štrajk má pokračovať 25. a 30. novembra. Podľa denníka The Guardian ide o najväčší štrajk v dejinách britského vyššieho školstva.

V Škótsku súbežne štrajkujú učitelia štátnych základných škôl z odborovej organizácie Educational Institute of Scotland (EIS). Väčšina základných škôl v Škótsku pre protesty neotvorila.

Do štrajku na 150 britských univerzitách sa zapojili prednášajúci, knihovníci aj vysokoškolskí výskumníci. Na 19 univerzitách sa pripojili tiež školníci, upratovačky, bezpečnostní pracovníci a zamestnanci v kuchyniach. Podľa odborového zväzu univerzít a vysokých škôl University and College Union (UCU) štrajk celý sektor ochromil.

„Zamestnanci sú vyhorení, ale bojujú a zastavia chod celého sektora,“ uviedla generálna tajomníčka UCU Jo Gradyová, ktorá varovala pred „ešte väčšími akciami“ v budúcom roku, ak zamestnávatelia neprídu s lepšou ponukou.

„Prorektori si za to môžu sami. Ich žalostné vedenie viedlo k najväčšiemu hlasovaniu o štrajku v histórii nášho sektora. Študenti stoja na strane zamestnancov, pretože vedia, že takto to ďalej nejde,“ dodala.

Študenti štrajky podporujú

Viceprezidentka Národného odborového zväzu študentov pre vyššie vzdelávanie Chloe Fieldová však uviedla, že študenti svojich prednášajúcich podporujú.

„Vždy sme jasne hovorili, že pracovné podmienky zamestnancov sú v priamej úmere so vzdelávacími podmienkami študentov. Oboje je viac ako desať rokov ohrozené útokmi sektora, ktorý stavia zisky nad vzdelávanie,“ povedala Fieldová.

Podľa námestníka ministra pre vyššie vzdelávanie Roberta Halfona je krajným sklamaním, že študenti, ktorých výučba už utrpela počas pandémie, musia zažívať ďalšie narušenie svojho vzdelávania z dôvodu štrajku.

V Škótsku štrajk učiteľov zasiahol takmer všetky základné školy a tiež mnoho štátnych škôlok. Iba niekoľko základných škôl na Orknejách a Shetlandách bolo vo štvrtok v prevádzke, napísal server BBC News.

Medzi požiadavky UCU patrí zvýšenie platov o tri percentá. Pokiaľ ide o dôchodky, UCU chce, aby zamestnávatelia zrušili škrty zavedené v tomto roku, ktoré podľa odborov povedú k tomu, že priemerný člen príde približne o 35 percent svojho budúceho príjmu na dôchodku.

Podľa neho odborový zväz EIS, ktorý združuje 80 percent učiteľov v Škótsku, žiadal desaťpercentné zvýšenie platov, čo škótska ministerka školstva Shirley-Anne Somervilleová označila za neúnosné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet