Na hlavný obsah

Bývalého libérijského veliteľa odsúdili na doživotie

Podieľal sa na zločinoch proti ľudskosti.

Bývalého libérijského veliteľa odsúdili na doživotie
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Francúzsky súd odsúdil v stredu (2. 11.) bývalého libérijského vojenského veliteľa na doživotie. Rozsudok súvisí s násilím voči civilistom a s podieľaním sa na zločinoch proti ľudskosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Trestný súd v Paríži uznal 47-ročného Kuntiho Kamaru za vinného zo zločinov voči civilistom ešte v rokoch 1993 až 1994. Pri vyslovení verdiktu o doživotnom väzení preukázal len málo emócií. Ide o prvý súdny proces vo Francúzsku s účastníkom libérijskej občianskej vojny.

Obvinenia sa týkali aj prípadu učiteľa, ktorého srdce mal údajne zjesť, ako aj prípadu, keď vojakom pod jeho velením nezabránil v znásilnení dvoch mladistvých dievčat, spresňuje AFP.

Kamara bol regionálnym veliteľom Spojeného oslobodzovacieho hnutia Libérie za demokraciu (ULIMO), ktoré bojovalo proti Národnému vlasteneckému frontu exprezidenta Charlesa Taylora.

V roku 1997 odcestoval do Holandska, kde žil 12 rokov a získal občianstvo. Neskôr sa presťahoval do Belgicka a potom do Francúzska, kde ho v roku 2018 prvýkrát zatkli.

Počas občianskej vojny v Libérii prišlo v období od roku 1989 do roku 2003 o život viac než 250  000 ľudí. Boje sprevádzalo masové vraždenie, znásilnenia a mrzačenia, ktorých sa v mnohých prípadoch dopúšťali detskí vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet