Na hlavný obsah

Čas na prezutie zimných pneumatík sa kráti

Čakať na prvý sneh môže byť neskoro.

Teploty vonku klesajú, čo zalarmovalo niektorých vodičov. Tí zodpovednejší sa už pripravili na zimu. Majú už prezuté zimné pneumatiky, aby sa vyhli čakaniu v pneuservise. Začínajú sa plniť najmä pod Tatrami.

V novembri majú v pneuservisoch plné ruky práce. Autá sa tu striedajú ako na bežiacom páse. „Chodia ľudia prezúvať. Tí rozumnejší, samozrejme, nečakajú na sneh, lebo keď nasneží, potom je to riadny frmol. Čiže lepšie je chodiť skôr,“ uviedol majiteľ autoservisu Peter Bukovina.

Pre osobné autá rozhoduje práve počasie. Na dátum v kalendári by sa vodiči nemali spoliehať. „Odporúča sa, keď teplota klesne pod 7 stupňov Celzia. Samozrejme, zo zákona je povinnosť aj pre osobné vozidlá používať zimné pneumatiky, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu,“ vysvetlil dopravný znalec Štefan Žák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zimné pneumatiky lepšie držia na chladnej vozovke. No musia spĺňať určité parametre. Nielen ich vlastnosti sú dôležité. „Zimný dezén by mal mať hrúbku minimálne 5 milimetrov, a tak isto by nemali byť pneumatiky zostarnuté,“ zdôraznil Žák.

Na celoročné pneumatiky majú odborníci opatrný názor. Pripúšťajú ich používanie v oblastiach, kde nasneží len zriedkavo. Vodiči nákladných automobilov by sa však nemali riadiť len počasím. Od 15. novembra do 31. marca majú povinnosť jazdiť len na zimných pneumatikách.

„Zimné pneumatiky nás neoprávňujú jazdiť rýchlejšie. Dôležitý je medzičlánok medzi volantom a pedálmi. To je veľmi dôležité, a to hlavne vplýva na bezpečnosť jazdy,“ uzavrel znalec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko