Na hlavný obsah

Ceny energií na budúci rok vláda predstaví koncom novembra, tvrdí Heger

Diskusia pokračuje ešte v otázke ceny za teplo.

Ceny energií na budúci rok vláda predstaví koncom novembra, tvrdí Heger
Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Diskusie o cenách elektriny, plynu a tepla sú už takmer na konci. Dolaďujú sa technické detaily. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu (5. 11.) v diskusnej relácii RTVS Sobobotné dialógy.

Heger tvrdí, že označil určovanie ceny tepla za najnáročnejšie. Občania totiž kúria rôznymi spôsobmi, preto považuje za náročné zaručiť v cene spravodlivosť. Diskusia preto viazne najmä v tejto otázke.

„Posledná kapitola, ktorej sa venujeme, pretože tie ostatné máme už viac-menej predbežne dohodnuté, je práve teplo. Predstavíme to do konca novembra,“ podotkol premiér.

Predbežné ceny komunikovať nechce. Vysvetlil, že ceny energií chcú predstaviť ako celý balíček. Tvrdí, že občania „sa nemajú čoho obávať.“ Podľa Hegera pôjde o sumu, ktorú občania zvládnu bez problémov platiť. Hovorí, že cena bude v regióne „veľmi atraktívna.“

Cestu energetických šekov vylúčil

Predseda vlády na otázku, či štát pôjde cestou priameho dotovania ceny energií alebo cestou energošekov odpovedal, že jeho cieľom je ich zastropovať. Chcú zabezpečiť nižšiu cenu plynu, elektriny a tepla pre spotrebiteľov.

„Zastropujeme, opäť na celý rok, jednu cenu,“ vysvetľuje premiér. Doplnil, že v prípade ak by vláda videla pri niektorých domácnostiach problém s platením tejto sumy, je možné, že „využije nejakú dotáciu.“ Išlo by však o individuálnu skupinu občanov.

Dodatočná pomoc pri zvládaní vysokých cien energií by mohla podľa Hegera závisieť od výšky príjmu a od účtov za energie. „Bude to kombinácia týchto dvoch vecí,“ dodal.

Premiér tvrdí, že vláda pracuje s miliónmi dát, aby zabezpečili adresnosť a presnosť finálnej sumy, na ktorú energie zastropujú. Zdôraznil, že vláda pomáha občanom pri zvládaní energetickej krízy aj zo strany ich príjmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko