Na hlavný obsah

Česko doposiaľ darovalo Ukrajine zdravotnícky materiál za takmer 3,5 milióna eur

Zásoby však do hmotných rezerv nedoplnili.

Česko doposiaľ darovalo Ukrajine zdravotnícky materiál za takmer 3,5 milióna eur
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Česko darovalo Ukrajine od začiatku konfliktu zdravotnícky materiál za 85 miliónov korún (3,5 milióna eur). Na pomoc poslalo lôžka, držiaky na infúzie, kolieskové kreslá, matrace, vankúše i obväzový materiál.

Podľa rozhlasovej stanice Český rozhlas, 950 paliet odvezených zásob sa však nedoplnilo. Na Ukrajinu zamierili zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv (SSHR) aj striekačky a ihly. Tie Česko v roku 2021 nakúpilo za takmer päť miliónov korún (205 000 eur) z Číny z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 a nevyužilo.

„Tam sme posielali všetky naše zásoby, čo sme mali, ktoré zostali aj z covidu. To znamená, že sme tam museli poslať aj tieto integrované ihly a striekačky,“ uviedol riaditeľ SSHR Pavel Švagr, ktorého v pondelok (28. 11.) rozhlas citoval.

Odvezené zásoby zo štátnych rezerv však SSHR nedoplnila. Muselo by ju o to požiadať ministerstvo zdravotníctva ČR, a to sa podľa Švagra nestalo. Daný rezort to prostredníctvom svojho hovorcu Ondřeja Jakoba odmietol komentovať.

„Ide o informácie z krízového plánu ministerstva zdravotníctva, teda o zvláštne skutočnosti, a preto ich ministerstvo zdravotníctva nemôže poskytovať.“ Česko okrem toho Ukrajine darovalo aj vyše 90 000 balení liekov za desiatky miliónov korún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet