Na hlavný obsah

USA zvažuje vyrobiť nové rakety pre Ukrajinu

Mali by mať dostrel 150 kilometrov.

Budova Pentagónu v americkom meste Washington.
Budova Pentagónu v americkom meste Washington.Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo obrany zvažuje ponuku spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľované zo zeme, napísala v pondelok (28. 11.) agentúra Reuters. Ide o jednu z asi šiestich koncepcií dodávok zbraní pre Ukrajinu, ktoré Pentagón od firiem dostal.

Navrhovaný zbraňový systém Boeingu má skratku GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Ak Pentagón schváli jeho výrobu, na Ukrajine by mohol byť už na jar.

GLSDB je podľa agentúry inovatívnou kombináciou raketového motora M26 a výbušnej hlavice GBU-39. Obe technológie sú v amerických zásobách bežné. USA podľa Douga Busha, nákupcu zbraní Pentagónu, tiež plánujú navýšiť produkciu 155-milimetrových delostreleckých granátov tým, že ich umožní vyrábať súkromným firmám.

Podľa zbraňového experta z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá Toma Karakoa sa americké zásoby stenčujú oproti objemu, ktorý by armáda „rada mala po ruke“ a objemu potrebnému na udržanie rovnováhy a zabránenie konfliktu s Čínou. „Ide o to získať ich veľa a za nízku cenu,“ poznamenal Karako.

Hovorca Boeingu odmietol žiadosť Reuters o komentár. Hovorca Pentagónu Tim Gorman nechcel hovoriť o špecifikách zbraňových systémov pre Ukrajinu. USA aj ich partneri však podľa neho „identifikujú a zvažujú tie najvhodnejšie“, ktoré Kyjevu pomôžu.

USA už pred niekoľkými mesiacmi odmietli Ukrajine poskytnúť rakety ATACMS s dostrelom takmer 300 kilometrov. Ukrajinské jednotky momentálne disponujú americkými systémami HIMARS s dostrelom asi 80 kilometrov. GLSDB by tak ich dosah takmer zdvojnásobila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet