Na hlavný obsah

Čína zmiernila opatrenia proti šíreniu covidu

Ide napríklad o skrátenie povinnej karantény pre prichádzajúcich cestujúcich.

Čína zmiernila opatrenia proti šíreniu covidu
Na ilustračnej snímke rúška. Foto: Unsplash

Čína v piatok (11. 11.) oznámila, že zmierňuje niektoré prísne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktoré sa uplatňujú v rámci tzv. nulovej tolerancie proti ochoreniu COVID-19. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

Napriek uplatňovaniu politiky nulovej tolerancie covidu, ktorá výrazne zaťažuje čínsku aj globálnu ekonomiku, počet nakazených už niekoľko týždňov v Číne opäť stúpa.

V piatok čínske úrady hlásili 10 729 nových prípadov nákazy, v prevažnej väčšine asymptomatických. V hlavnom meste Peking, kde zaznamenali ďalších 118 nakazených, uzavreli verejné parky. Zaviedli tiež onlinové dištančné vyučovanie a obmedzili prevádzku zdravotníckych zariadení.

V rámci zmiernenia reštrikcií, o ktorom rozhodlo vo štvrtok (10. 11.) najužšie sedemčlenné vedenie vládnucej komunistickej strany (tzv. politbyro), sa skrátila povinná doba karantény pre cestujúcich prichádzajúcich do Číny z desať na osem dní. Počas tejto doby budú musieť absolvovať šesť PCR testov.

Po novom sa zruší aj mechanizmus, ktorý umožňuje operatívne pozastavenie letov na konkrétnych trasách. A to, ak sa preukáže nákaza u istého počtu pasažierov. Cestujúci smerujúci do Číny budú musieť pred nástupom na palubu lietadiel absolvovať namiesto dvoch testov len jeden.

V rámci zmiernenia reštrikcií sa nebudú vykonávať povinné trasovanie a identifikácia „sekundárnych blízkych kontaktov“ nakazených osôb.

Uvoľnenie pravidiel zahŕňa, za stanovených podmienok, aj výnimky z povinnej karantény pre určité skupiny osôb prichádzajúcich do Číny. A to napríklad pre „dôležitých obchodných cestujúcich“ a „skupiny športovcov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet