Na hlavný obsah

Dohoda medzi vládou a lekárskymi odborármi viazne na platoch

Premiér prosí lekárov, aby ponuku prijali.

Dohoda medzi vládou a lekárskymi odborármi viazne na platoch
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V siedmich bodoch smerujú vláda a lekárski odborári k dohode. Viazne to však na bode ôsmom, a teda na platoch. V utorok (22. 11.) to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Heger ozrejmil, že vláda dala „na stôl“ ponuku 309 miliónov eur. Považuje ju za veľmi štedrú vzhľadom na aktuálnu situáciu, v ktorej figurujú energetická kríza a vysoká inflácia.

„Lekárov prosím, aby prijali našu ponuku a stiahli svoje výpovede, aby sme mohli spoločne postaviť zdravotníctvo na nohy,“ dodal.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) uviedol, že s Lekárskym odborovým združením (LOZ) budú pokračovať v ladení technických detailov. „Jednotlivé hlavné body sú dohodnuté,“ pokračoval s tým, že sa hľadajú cesty, akým spôsobom to čo najrýchlejšie dostať do legislatívy.

Verí, že do utorkového zakončenia rokovaní bude hlavný draft vyladený na 95 percent, pričom si v stredu (23. 11.) potvrdia už len technické detaily.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) opätovne potvrdil ponuku zo strany vlády maximálneho navýšenia platov lekárov o 35 percent, ktorú považuje za finálnu. „Už nevieme a nemôžeme dať viac,“ dodal. Priblížil, že odborári naďalej trvajú na požiadavke zvýšiť základné platy až o 59 percent z roka na rok.

ANS: Núdzový stav by situáciu zhoršil

Jediným riešením aktuálnej situácie v zdravotníctve je dohoda medzi vládou a LOZ. Vyhlásenie núdzového stavu by situáciu len zhoršilo. Vyplýva to z vyjadrenia prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka.

„Núdzovým stavom môžeme vyriešiť jedine to, že sa od 1. decembra nebudú musieť dodržiavať normatívy, pretože v takomto príbehu sa nebudú musieť. Aj tak sa to nedotkne lekárov, ktorí už vypovedali, ale zaviazaní budú tí, ktorí tam doteraz robia,“ skonštatoval.

Situáciu by to podľa neho len vyeskalovalo. „Toto bolo aj v roku 2011, keď dalo výpoveď 1 100 lekárov, teraz ich dalo 2 100. Núdzový stav vtedy situáciu len zhoršil a lekári išli na PN,“ podotkol.

Zopakoval, že jediným riešením je dohoda medzi lekárskymi odborármi a vládou. Plán B podľa neho neexistuje. „Žiadny minister zdravotníctva ani na Slovensku, ani v inom štáte nevie vymyslieť žiadny plán B, keď mu bude zrazu chýbať 2 100 urgentných lekárov. Taký plán neexistuje,“ dodal.

Lekárske odbory majú dať finálnu odpoveď do stredy 12.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko