Na hlavný obsah

Visolajský: Situáciu len zhoršuje postoj niektorých vládnych predstaviteľov

Konečná dohoda stále nepadla, no údajne sa k nej približujú.

Visolajský: Situáciu len zhoršuje postoj niektorých vládnych predstaviteľov
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas utorkového (22. 11.) rokovania na ministerstve zdravotníctva uviedol, že situáciu len zhoršuje postoj niektorých vládnych predstaviteľov.

„Hecovanie politikov voči zdravotníkom a tlačové besedy, na ktorých sú im vytýkané nadčasy, určite nepomáhajú tomu, aby malo Slovensko viac lepších lekárov. Situáciu, ktorú sa my snažíme upokojiť, druhá strana týmto len zhoršuje,“ skonštatoval.

Aj preto podľa neho stále pribúdajú výpovede lekárov a zdravotných sestier. Najnovšie mali výpovede podať lekári z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach a z prešovskej Fakultnej nemocnice J.A. Reimana.

„Je prekvapivé, že dva roky sa nedarí situácia v zdravotníctve riešiť, ale akonáhle dajú lekári výpovede, zrazu to ide,“ uviedol predseda LOZ Peter Visolajský. Uviedol, že dostali zo strany ministerstva veľa prísľubov a dúfa, že sa ich „podarí dotiahnuť do reality“.

Na doterajších rokovaniach už prešli všetkých osem požiadaviek LOZ. Konečná dohoda však nepadla, no majú sa k nej už blížiť. LOZ má v stredu (23. 11.) dostať ponuku so spracovanými prísľubmi vlády. Visolajský deklaroval, že sú ochotní prísť rokovať každý deň, aby sa dospelo k dohode. „Bez 2 100 lekárov nemôžu nemocnice fungovať,“ pripomenul.

Rozdiel medzi ponukou vlády a tým, čo požaduje LOZ, čo sa týka navýšenia platových podmienok, je podľa Visolajského „smiešnych 40 miliónov eur“. Dodal, že pri rozpočte rezortu je to „zanedbateľná čiastka“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko