Na hlavný obsah

EÚ sa zhodla na prísnejšom obmedzení emisií z dopravy, budov či poľnohospodárstva

Ide o pokles 40 percent oproti hodnotám z roku 2005.

EÚ sa zhodla na prísnejšom obmedzení emisií z dopravy, budov či poľnohospodárstva
Na ilustračnej snímke výfuk automobilu. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala do roku 2030 znížiť emisie z piatich odvetví doteraz nezahrnutých do systému emisných kvót. A to o 40 percent oproti hodnotám z roku 2005. 

Zhodli sa na tom v utorok (8. 11.) večer zástupcovia českého predsedníctva Rady EÚ a Európskeho parlamentu, ktorí dojednali podobu nariadenia ustanovujúceho záväzky jednotlivých krajín na obmedzovanie emisií z cestnej dopravy, vykurovania budov, poľnohospodárstva, malých priemyselných prevádzok a nakladania s odpadmi.

Dohodu musia ešte formálne potvrdiť členské štáty a europoslanci.

Európsky blok sa v súčasnosti snaží zhodnúť na bezprecedentnom klimatickom balíku známom ako Fit for 55. Ten má zabezpečiť sprísnenie emisných cieľov únie na rok 2030.

Českému predsedníctvu sa koncom októbra podarilo doviesť k finálnej zhode pravidlá prakticky znemožňujúce predaj nových áut na klasické fosílne palivá od roku 2035.

Ide o päť sektorov

Druhá z viac ako desiatky noriem zo spomínanej sady stanovuje prísnejšie obmedzovanie splodín z piatich sektorov. Tie v súčasnosti produkujú približne 60 percent emisií skleníkových plynov v EÚ. Doteraz Únia plánovala znížiť emisie z týchto odvetví o 29 percent.

„Som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť rýchlu zhodu na tomto návrhu práve v čase COP 27. EÚ tým môže ukázať svetu, že vážne mieni znižovať emisie v súlade so svojimi záväzkami z Parížskej dohody o udržiavaní globálneho otepľovania na bezpečnej úrovni,“ vyhlásil český minister životného prostredia Marian Jurečka s odvolaním sa na prebiehajúcu svetovú klimatickú konferenciu.

Pravidlá stanovujú prísnejšie emisné ciele zo spomínaných odvetví pre jednotlivé členské krajiny v závislosti od výkonu ich ekonomík. Nemecko či škandinávske štáty majú do konca desaťročia obmedziť emisie o 50 percent v porovnaní s rokom 2005, ďalšie západoeurópske štáty majú ciele medzi 40 a 50 percentami. Úplne najnižší cieľ má Bulharsko s desiatimi percentami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet