Na hlavný obsah

Štáty EÚ schválili emisnú reformu aj obmedzenie predaja klasických áut od roku 2035

Má to prispieť k splneniu klimatických cieľov.

Štáty EÚ schválili emisnú reformu aj obmedzenie predaja klasických áut od roku 2035
Ilustračná snímka. Foto: TASR/STA

Štáty Európskej únie sa v stredu (29. 6.) nadránom zhodli na sade kľúčových návrhov, ktoré majú prispieť k splneniu klimatických cieľov európskeho bloku pre rok 2030.

Ministri životného prostredia po vyše pätnásťhodinovom rokovaní podporili reformu trhu s emisnými kvótami. Podporili aj normu, ktorá prakticky znemožňuje predaj nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035.

Zhodli sa tiež na vzniku fondu kompenzujúceho ľuďom spoplatnenie emisií z vykurovania budov či dopravy. V ňom má byť 59 miliárd eur na sedem rokov.

O konečnej podobu všetkých noriem budú členské štáty rokovať s Európskym parlamentom.

Ministri po dlhom celodennom rokovaní schválili päť návrhov z balíka, ktorý pred rokom predložila Európska komisia. Urobila tak v snahe doviesť EÚ k splneniu nového klimatického záväzku.

O polovicu menej emisií ako pred 30 rokmi

Únia by podľa neho mala do roku 2030 znížiť svoje celkové emisie skleníkových plynov najmenej o 55 percent oproti hodnotám z roku 1990.

Členské štáty našli spoločný prístup k reforme trhu s emisnými kvótami, k vytvoreniu sociálneho klimatického fondu, záväzným každoročným obmedzeniam emisií pre jednotlivé krajiny, znižovaniu emisií pri využívaní pôdy a lesov a k spoplatňovaniu emisií z nových áut so spaľovacími motormi.

Ministri sa napriek odporu viacerých štátov vrátane Talianska či Slovenska zhodli na výraznom spoplatnení akýchkoľvek emisií skleníkových plynov z novopredávaných áut od roku 2035, ktoré je vnímané prakticky ako ich zákaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet