Na hlavný obsah

EÚ zaradila obchádzanie sankcií medzi celoúnijné trestné činy

Krok môže otvoriť cestu napríklad k zabavovaniu majetku ruských oligarchov.

EÚ zaradila obchádzanie sankcií medzi celoúnijné trestné činy
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie v pondelok (28. 11.) v snahe zlepšiť účinnosť únijných sankcií proti ruskému režimu zaradili ich obchádzanie do zoznamu európskych zločinov. Oznámila to Rada EÚ.

Krok môže v budúcnosti otvoriť cestu k zabavovaniu majetku ruských bánk či oligarchov, ku ktorému vyzývajú niektoré európske krajiny. EÚ sa však najprv musí zhodnúť na podrobných pravidlách stanovujúcich konkrétne previnenia a možné tresty.

„Pondelokové rozhodnutie je zásadným nástrojom, ako zabezpečiť, aby sa znemožnili všetky pokusy o obchádzanie týchto opatrení,“ uviedol za českého predsedníctva minister spravodlivosti Pavel Blažek.

Jednotný postup

Napríklad porušovanie zbrojného embarga alebo zákaz niektorých dovozov z Ruska doteraz nepovažovali všetky krajiny za trestné činy. Niektoré ich brali len ako správny delikt. Nová úprava má zabezpečiť jednotný prístup všetkých štátov.

Najmä krajiny východného krídla EÚ už od jari navrhujú, aby Únia zabavovala majetok ruských oligarchov a využila ho na financovanie ekonomickej pomoci Ukrajine a jej povojnovej obnovy.

Členské štáty môžu zatiaľ zmraziť majetok ľudí alebo subjektov uvedených na sankčných zoznamoch, a nie ho konfiškovať.

Na to sa najprv musia štáty s Európskym parlamentom zhodnúť na smernici, ktorá stanovuje konkrétne postihy za obchádzanie sankcií a teoreticky umožní aj zabavovať majetok.

Právni experti pritom upozorňujú, že ani potom nebude jednoduché majetok oligarchov či bankových ústavov konfiškovať a budú hroziť dlhoročné právne spory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet