Na hlavný obsah

Eurofondy na Slovensku čaká reforma

Ich čerpanie už má byť jednoduchšie.

Eurofondy na Slovensku čaká reforma
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čerpanie eurofondov na Slovensku čaká reforma. Európska komisia schválila takzvaný „Program Slovensko“ na nové obdobie do roku 2027. Rezort investícií sľubuje jednoduchší proces posudzovania, aj čerpania peňazí.

Vo Varhaňovciach v okrese Prešov majú vďaka eurofondom komunitné centrum, ihrisko, škôlku a môžu aj rozšíriť kanalizáciu a vodovod.

„Máme tu početnú rómsku komunitu. Donedávna si nosili vodu vo vedrách domov,“ uviedla starostka obce Ľubica Pankievičová.

Aktuálne získali financie na zberný dvor. Podľa starostky je však celý proces získavania peňazí komplikovaný. V novom období bude mať Slovensko k dispozícii takmer 13 miliárd eur. Ich čerpanie už má byť jednoduchšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Odstraňujeme byrokraciu, namiesto šiestich programov bude jeden. Tiež sme presunuli v časti eurofondov, ktoré sa týkajú práve regiónov, rozhodovacie právomoci na regióny,“ priblížila ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Ministerstvo investícií chce mať aj možnosť kontrolovať pomalé čerpanie eurofondov. Aktuálne ich napríklad má Slovensko vyčerpané len na 65 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko