Na hlavný obsah

Európska komisia vyzýva na prijatie Chorvátska, Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru

Spĺňajú totiž všetky podmienky.

Európska komisia vyzýva na prijatie Chorvátska, Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európska komisia v stredu (16. 11.) vyzvala vlády členských štátov Európskej únie, aby bezodkladne schválili rozšírenie schengenského priestoru o Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko.

V novom vyhlásení potvrdila svoje hodnotenie, že všetci traja žiadatelia spĺňajú podmienky na ukončenie hraničných kontrol so zvyškom Únie. Rozhodnutie by mohlo padnúť ešte pred koncom českého predsedníctva EÚ.

„Schengen je Európa. Tieto tri členské štáty si zaslúžia, aby sa cítili jej plnohodnotnou súčasťou,“ povedala komisárka EÚ Ylva Johanssonová. „Čakanie bolo dlhé. Povedala by som, že až príliš,“ dodala.

Exekutíva EÚ považuje Rumunsko a Bulharsko za kandidátske krajiny pripravené na vstup do schengenského priestoru od roku 2011 a v prípade Chorvátska dospela k tomuto stanovisku v roku 2019. Na prijatie všetkých troch krajín opakovane vyzval aj Európsky parlament.

Konečné slovo však majú vlády krajín EÚ a rozšírenie schengenu môže Rada schváliť len jednomyseľne.

Prekážkou môže byť postoj holandského parlamentu

Potenciálnou prekážkou sa v súčasnosti javí Holandsko, ktorého parlament v októbri prijal uznesenie vyzývajúce vládu, aby zabránila Rumunsku a Bulharsku pripojiť sa k zóne bez hraničných kontrol.

Holandský premiér Mark Rutte však pred niekoľkými dňami vyhlásil, že každá krajina, ktorá splní príslušné podmienky, „musí vstúpiť do schengenského priestoru“.

Rozšírenie schengenského priestoru je jednou z priorít českého predsedníctva EÚ, ktoré skončí koncom roka. Podľa Johanssonovej plánuje Česká republika zaradiť otázku prijatia týchto troch žiadateľov na program decembrového stretnutia ministrov vnútra a spravodlivosti.

„Komisia vyzýva všetky členské štáty, aby plne podporili české predsedníctvo,“ uviedla exekutíva EÚ v nedávno zverejnenom hodnotení.

Ak by Rada prijala požadovaný krok, schengenský priestor by sa rozšíril na 29 krajín. V súčasnosti ju tvorí 22 členských štátov EÚ, Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet