Na hlavný obsah

Export ruskej ropy do severnej Európy sa prepadol o vyše 90 percent

A to dva týždne pred tým, ako sankcie na dovoz ruskej ropy nadobudnú platnosť.

Export ruskej ropy do severnej Európy sa prepadol o vyše 90 percent
Na snímke ťažobné zariadenie na ropnom poli. Foto: TASR/AP

Dva týždne predtým, ako v Európskej únii (EÚ) nadobudnú platnosť sankcie na dovoz ruskej ropy, stratila Moskva viac ako 90 % svojho trhu v severných krajinách. Tam smerovali dodávky z jej baltských a arktických terminálov. Informovala o tom správa Bloomberg.

Rusko prepravovalo za štyri týždne do 18. novembra len 95 000 barelov (1 barel=159 litrov) ropy denne do Rotterdamu, jeho jedinej zostávajúcej európskej destinácie pre námorné dodávky mimo oblasti Stredozemného a Čierneho mora.

Ide o strmý pokles z viac ako 1,2 milióna barelov denne odosielaných do prístavov v regióne začiatkom februára. Štáty, ako Litva, Francúzsko a Nemecko, zastavili tento dovoz už pred niekoľkými mesiacmi. Poľsko nasledovalo ich príklad v septembri.

Tri štvrtiny ropy naloženej v ruských prístavoch v Baltickom mori teraz smerujú do Ázie. Indické rafinérie vo veľkom nakupujú ruské barely, aby využili obdobie odkladu. To ponúkli USA a Spojené kráľovstvo a očakáva sa, že ho zavedie aj EÚ.

To by oslobodilo od sankcií ropu, ktorá sa naloží pred 5. decembrom, keď zákaz nadobudne účinnosť, pokiaľ bude doručená do 19. januára.

G7 a cenový strop

Očakáva sa tiež, že krajiny skupiny G7 (sedem najbohatších ekonomík sveta) oznámia svoj cenový strop pre dodávky ruskej ropy už v stredu (23. 11.). Náklad zakúpený za ceny vyššie ako tento strop nebudú môcť prepraviť európske a britské lode a stratí aj prístup k poisteniu a ďalším službám.

Celkový objem ropy prepravenej z Ruska klesol za sedem dní do 18. novembra na deväťtýždňové minimum 2,67 milióna barelov denne. Menej kolísavý štvortýždňový priemer sa tiež znížil, aj keď zostal nad úrovňou 3 milióny barelov/deň už šiesty týždeň po sebe.

Pokračujúci pokles prispel k tomu, že týždenné príjmy Kremľa z obchodu s ropou dosiahli najnižšiu úroveň od začiatku januára.

Objem ropy na plavidlách smerujúcich do Číny, Indie, Turecka a ďalších troch krajín, ktoré sa stali najväčšími nákupcami ruských dodávok, plus množstvá na lodiach, ktoré ešte neuviedli konečnú destináciu, vzrástli na rekordných 2,45 milióna barelov/deň v priebehu štyroch týždňov do 18. novembra.

Odklonenie ruského vývozu do Ázie dáva nový dych starnúcim ropným tankerom, ktoré by inak možno smerovali do šrotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet