Na hlavný obsah

Farmárovi na Kysuciach usmrtila svorka vlkov desiatky oviec

Pastieri volajú po regulácii vlkov.

Farmárovi na Kysuciach usmrtila svorka vlkov desiatky oviec
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Kysuciach striehne na zvieratá svorka vlkov. Miestnemu farmárovi usmrtili desiatky oviec. Pastieri tvrdia, že takto dôjde k zániku ovčiarstva. Rezort životného prostredia sa bráni, že vzniknuté škody prepláca. Podľa ochranárov neboli ovce dostatočne chránené.

Jozef Šamaj sa venuje farmáreniu v Rakovej 30 rokov. Za ten čas rozšíril svoje stádo na približne 1 000 oviec. Túto jeseň mu ich vlci napadli po druhý raz. „Prvýkrát bolo strhnutých 53 oviec. Počas druhej návštevy vlkov sme našli strhnutých osem kusov,“ priblížil farmár Jozef Šamaj.

Ďalšie ovce sa podľa neho rozutekali po okolí a doposiaľ ich nenašli. Štátni ochranári pri obhliadke miesta zistili, že dôvodom útoku sú chýbajúce preventívne opatrenia.

„Stáda, ktoré chovajú, sú absolútne nedostatočne nezabezpečené. Voľne nocujú na lúkach, čiže sú veľmi ľahkou dostupnou korisťou pre vlka,“ vysvetlil riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Kysuce Ján Korňan.

Stáda oviec by mali chrániť pastierske psy, pastieri alebo elektrické ohradníky. Farmári však tvrdia, že vlci strácajú plachosť a s prekážkami si hravo poradia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pastieri volajú po regulácii vlkov. Na Slovensku sú však od minulého roka chránené. Škody, ktoré farmárom spôsobia chránené zvieratá, nahrádza štát.

„Kompenzácia je veľmi slabá. Ovce sa nedajú nahradiť hneď. Proces, kým sa z nich stanú dojné ovce, trvá dlhšie,“ dodal Šamaj.

Z fondov Európskej únie sú farmárom financované aj oplotenia alebo strážne psy. Refundovať sa môžu aj náklady na ich výcvik, chov či veterinárnu starostlivosť. A to v plnej výške. Podľa ochranárov je vlk prirodzeným predátorom raticovej zveri, ktorá poľnohospodárom a lesníkom spôsobuje vyššie škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny