Na hlavný obsah

Finančná správa odhalila nelegálny dovoz odpadu. Pochádzal z Talianska

Mal smerovať do firmy v Dubnici nad Váhom.

Finančná správa na hraničnom priechode Rajka-Čunovo v sobotu (19. 11.) odhalila nelegálne dovážaný odpad z Talianska. Informoval o tom v stredu (23. 11.) odbor komunikácie a prevencie ministerstva vnútra.

Kamión so slovinskými evidenčnými číslami šoféroval vodič zo Srbska. Po kontrole dokladov sa zistilo, že náves vozidla obsahuje iný odpad, než uvádzali dokumenty. Podľa nich mal vodič prevážať plasty a gumu, avšak okrem toho sa na návese nachádzal aj textil a rúška.

Tento odpad mal smerovať do spoločnosti so sídlom v Dubnici nad Váhom. Prípadom sa začala zaoberať enviropolícia. Majú podozrenie, že sa spáchal environmentálny trestný čin.

Polícia zároveň začala trestné stíhanie pre neoprávnené nakladanie s odpadmi za protiprávnu cezhraničnú prepravu odpadov pôvodom z Talianska na územie Slovenskej republiky. Náves nákladného vozidla zaistila a odpad plánuje vrátiť do krajiny pôvodu.

V súvislosti s prípadom polícia upozorňuje, aby si podnikatelia dôsledne preverovali zákonnosť aktivít, ktoré im ponúkajú zahraničné subjekty. Pri protiprávnych prepravách odpadov sa vystavujú zákonným postihom, sankciám, zaisťovaniu vozidiel a návesov.

„Kto, čo aj z nedbanlivosti, nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ uvádza Polícia SR v príspevku na sociálnej sieti.

Ďalej v ňom upozornila, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované. Takýmto konaním podľa nich dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti, ale aj osobných záujmov osôb, ktorým sa odpad ocitne na pozemku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko