Na hlavný obsah

Rapídne zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad napokon nehrozí

Technológiu na úpravu odpadov má minimum spoločností.

Rapídne zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad napokon nehrozí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rapídne zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad od januára napokon nehrozí. Ceny mali rásť, pretože podľa novej legislatívy mal komunálny odpad pred uložením na skládku prejsť mechanickou a biologickou úpravou. Hoci ešte pred týždňom ministerstvo životného prostredia (MŽP) odmietalo odložiť účinnosť zákona, dnes je všetko inak.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová.

Už od januára sa na skládky v komunálnom odpade nemalo dostať nič, čo sa dá vyseparovať. Podľa novej legislatívy mal odpad najskôr prejsť mechanickou a biologickou úpravou. No len minimum odpadových spoločností má v súčasnosti pripravenú technológiu na takúto úpravu odpadov.

„Zberové a odpadové spoločnosti nie sú proti zavedeniu úpravy odpadov. Len jednoducho potrebujú viac času a vykonávaciu vyhlášku, ktorá presne zadefinuje parametre úpravy odpadov,“ vysvetlil generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu SR Ján Chovanec.

Cena pre samosprávy

Tým, že chýbala vyhláška odpadové spoločnosti nevedeli samosprávam stanoviť presnú cenu za odvoz a úpravu komunálneho odpadu.

„Ministerstvo predložilo do legislatívneho procesu návrh vyhlášky, ktorou odsúvame povinnosť úpravy zmesových komunálnych odpadov pred ich uložením na skládkach z 1. januára 2023 na 1. január 2025,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Vydýchli si najmä novozvolení starostovia, ktorí by neboli schopní na zvyšovanie poplatkov zareagovať pre nedostatok času

„Vy si musíte ešte pripraviť aj všeobecne záväzné nariadenie o poplatku za komunálny odpad. Odloženie tohto zákona o rok je krok správnym smerom,“ povedal starosta obce Lehota pod Vtáčnikom Michal Ďureje.

Odpadové spoločnosti však na ústupok nepozerajú veľmi optimisticky.

„Ani po roku 2024 či 2025 nebude na Slovensku zabezpečená plošná úprava odpadov. Veríme, že ministerstvo využije rok 2023 a konečne príde s vykonávacou vyhláškou, ktorá presne zadefinuje parametre úpravy odpadov a taktiež príde s nejakým akčným plánom postupného zavádzania úpravy odpadov,“ dodal Chovanec.

MŽP chce vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá sa bude pravidelne stretávať so všetkými zainteresovanými stranami, aby bolo Slovensko o rok na úpravu odpadov pripravené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál