Na hlavný obsah

Finančná správa odmieta pochybenie v prípade vývozu tovarov do Ruska

Tvrdí, že orgány colnej správy si plnia svoje povinnosti.

Finančná správa odmieta pochybenie v prípade vývozu tovarov do Ruska
Prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Foto: TASR

Prezident finančnej správy Jiří Žežulka odmieta, že by si orgány colnej správy neplnili svoje povinnosti. „Rád by som tieto informácie vyvrátil,“ vyhlásil.

Finančná správa odmietla tvrdenia, že zo Slovenska idú do Ruska nezákonne tovary, ktoré sú využívané na výrobu zbraní a je tak zásobárňou ruskej armády.  Colné orgány striktne pri kontrole tovarov dodržiavajú reštriktívne opatrenia a platnú legislatívu Európskej únie.

„Ak sa konkrétny tovar alebo konkrétna osoba nenachádza na sankčnom zozname Európskej únie, tak nemáme možnosť zasiahnuť do zahranično-obchodných operácií,“ priblížil Žežulka.

Ložiská, stroje na výrobu častí pneumatík, či celé motory, ktoré mali byť predmetom vývozu, nepodliehajú reštriktívnym opatreniam, tvrdí finančná správa.

„Ak je nejaký tovar použiteľný na výrobu zbraní, tak to neznamená, že je na sankčnom zozname,“ vysvetlil Žežulka.

Finančná správa zdôrazňuje, že nedokáže ovplyvniť, či prepustený tovar exportovaný do príslušnej krajiny, v tomto prípade do Ruskej federácie, bude alebo nebude použitý pre účely tamojšej armády.

Colné orgány SR sa pri prepúšťaní tovarov riadia príslušnou legislatívou. V prípade, že sa nachádzajú na sankčnom zozname EÚ, alebo firma nemá potrebnú licenciu, v takomto prípade nie je možné tovar prepustiť.

Nie je tak pravdivé tvrdenie, že príslušníci finančnej správy pri prepúšťaní tovaru neoverujú, či je tovar dvojakého použitia alebo spadá pod výrobky obranného priemyslu, píše finančná správa vo vyhlásení.

Heger dal vývoz preveriť

Premiér Eduard Heger (OĽANO) dal preveriť vývoz množstva tovaru do Ruska. Požiadal ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO), aby urobil konkrétnu analýzu. Rovnako tak ministra hospodárstva Karla Hirmana, aby preskúmal všetky rozhodnutia a vydania licencií.

„Ale budem sa na to pýtať aj Richarda Sulíka,“ dodal s tým, že sa to skôr týka obdobia, kedy bol ministrom práve Sulík. Ten podal demisiu koncom augusta. Podľa Hegera je prešetrenie dôležité aj preto, aby sa zistilo, čo sa udialo a či niekto pochybil.

Potvrdil nemennosť pozície Slovenska v podpore Ukrajiny. „Je to náš priamy sused, náš dobrý priateľ a budeme ho naďalej podporovať.“ Chce si počkať na výsledky analýz a v prípade nutnosti podniknúť kroky na nápravu. „Sankcie určite porušovať nechceme a verím, že ani neporušujeme,“ podčiarkol.

Vysvetlenie žiadala aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). „Chceme stanovisko od zodpovedných orgánov. Či sa to deje, v akom množstve sa to deje, či je táto informácia relevantná a pravdivá. Ak by takého vývozy do Ruska išli a podporovali by sme ruského agresora, považovala by som so za veľmi veľký problém,“ povedala pre Rádiožurnál Rádia Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko