Na hlavný obsah

Guterres vyzval KĽDR na obnovenie rozhovorov o jadrovom odzbrojení

Odsúdil nedávne raketové skúšky.

Guterres vyzval KĽDR na obnovenie rozhovorov o jadrovom odzbrojení
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: Profimedia

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok (4. 11.) odsúdil Severnú Kóreu za nedávne odpálenie balistických rakiet, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na jeho hovorcu.

Guterres tiež vyzval Pchjongjang, aby „okamžite upustil od ďalších provokatívnych akcií“ a rýchlo podnikol kroky na obnovenie rozhovorov zameraných na jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova.

Guterres tiež „žiada všetky zainteresované strany, aby sa spojili a podporili prostredie, ktoré je priaznivé pre dialóg“, uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok zdôraznil, že Spojené štáty sú „hlboko znepokojené pokračujúcimi severokórejskými provokáciami“. Zopakoval ponuku na stretnutie s lídrom KĽDR Kim Čong-unom. USA podľa neho chcú riešiť problémy s Pchjongjangom diplomatickou cestou, ten o to však nejaví záujem.

USA vo štvrtok (3. 11.) požiadali o verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN pre bezprecedentný počet rakiet odpálených severokórejskou armádou v jediný deň. Vrátane neúspešnej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá podľa juhokórejských zdrojov zlyhala pri oddeľovaní hlavice.

Severná Kórea vo štvrtok aj v stredu (2. 11.) odpálila množstvo striel vrátane balistických. Japonsko v súvislosti odpalmi vyhlásilo poplach v troch prefektúrach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet