Na hlavný obsah

KĽDR odpálila ďalšie delostrelecké granáty

Malo ísť o zhruba 80 striel.

KĽDR odpálila ďalšie delostrelecké granáty
Ľudia sledujú televízne spravodajstvo s odpalom severokórejskej balistickej strely 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v noci na piatok (4. 11.) vypálila desiatky delostreleckých granátov do nárazníkovej zóny v oblasti námornej hranice s Južnou Kóreou. Oznámila to juhokórejská armáda. Informovala o tom agentúra AFP.

KĽDR vo štvrtok (3. 11.) okolo 23.28 h miestneho času (15.28 SEČ) podľa juhokórejskej armády do tejto zóny vypálila približne 80 delostreleckých granátov.

Juhokórejský generálny štáb to označil za „jasné porušenie“ dohody z roku 2018, ktorou bola táto nárazníková zóna založená s cieľom zmierniť napätie medzi týmito dvomi krajinami.

Severná Kórea v noci na štvrtok odpálila viacero balistických striel, medzi ktorými mohla byť aj medzikontinentálna balistická raketa (ICBM). Južná Kórea a Washington sa v reakcii na sériu takýchto raketových testov vo štvrtok rozhodli predĺžiť spoločné vojenské letecké cvičenie Vigilant Storm.

Pchjongjang krátko o oznámení rozhodnutia o predĺžení cvičenia odpálil tri balistické strely krátkeho doletu a krok Južnej Kórey a USA označil za „veľmi nebezpečnú a nesprávnu voľbu“, píše AFP.

Americký minister obrany Lloyd Austin odpálenie balistickej strely ICBM označil za „nezákonné a destabilizujúce“. Soul a Washington sľúbili, že prijmú opatrenia s cieľom preukázať svoje odhodlanie a schopnosti voči hrozbám Severnej Kórey.

Spojené štáty požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby v súvislosti s raketovými testami KĽDR zvolala v piatok verejné zasadnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet