Na hlavný obsah

Heger: Pri vývoze tovaru do Ruska sa nezistilo žiadne porušenie pravidiel

Kontrolovali ho papierovo aj fyzicky.

Heger: Pri vývoze tovaru do Ruska sa nezistilo žiadne porušenie pravidiel
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Pri vývoze tovaru do Ruska sa nezistilo žiadne porušenie pravidiel v súvislosti so sankciami Európskej únie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) po stredajšom (9. 11.) zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) SR.

Uviedol, že prezident finančnej správy (FS) Jiří Žežulka preveril všetky medializované vývozy. „Tovar bol pri vývoze kontrolovaný papierovo aj fyzicky. Z toho, o čom nás informoval, je záver, že sa nezistilo žiadne porušenie pravidiel v súvislosti so sankciami,“ ozrejmil Heger s tým, že tovary, o ktorých bola verejná diskusia, vyvážajú aj iné krajiny v omnoho väčšom množstve. Slovenský vývoz do Ruska po invázii na Ukrajine klesol.

Finančná správa v tejto súvislosti prijme niektoré opatrenia. Pôjde napríklad o rozšírenie spolupráce s Českou republikou, zavedenie nového systému školenia pracovníkov a výrazné posilnenie spolupráce ministerstva hospodárstva a FS v tejto oblasti.

Otázka migrácie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predstavil na bezpečnostnej rade niekoľko scenárov ďalšieho postupu na hraniciach, najmä čo sa týka vonkajšej schengenskej hranice. „Slovensko je súčasťou schengenského priestoru práve preto, aby sme na vnútorných hraniciach nemuseli mať kontroly, preto posilňujeme vonkajšiu hranicu, kde stále pretrváva problém,“ vysvetlil premiér.

Ako nevyhnutné sa podľa neho ukazuje posilnenie zmiešaných medzinárodných hliadok a  jednotiek európskej agentúry pre hraničnú a pobrežnú stráž – Frontex na srbsko-maďarských hraniciach.

Heger českého premiéra Petra Fialu pozval na spoločné stretnutie, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (10. 11.) večer.

Na stretnutí mu predstaví návrhy riešení. „To, čo sa momentálne deje na česko-slovenskej hranici nie je štandard. Určite takto ďalej nemôžeme pokračovať,“ upozornil a pripomenul, že benefitom schengenského priestoru je práve voľný pohyb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko