Na hlavný obsah

Hlasovací maratón sa odohral aj pre vyťahovanie kartičiek opozície, tvrdí Šipoš

Skrytú podporu od tarabovcov a Kuffovcov odmietol.

Na snímke zľava generálny manažér Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený), moderátor Marek Makara a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.
Na snímke zľava generálny manažér Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený), moderátor Marek Makara a predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.Foto: RTVS

Hlasovací maratón v parlamente zo stredy (9. 11.) sa podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša odohral aj preto, že opozícia vyťahovala kartičky. A tak sa hlasovania museli prekladať. Uviedol to v nedeľu (13. 11.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

V parlamente v tomto týždni nakoniec prešlo viac ako 70 návrhov. Skrytú podporu menšinovej vlády od tarabovcov a Kuffovcov Šipoš odmietol, tvrdí, že ich o ňu neprosili. Zákony podľa neho prešli, lebo boli dobré a pomáhajú ľuďom.

Generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) povedal, že „táto vládna koalícia dnes otvorene vládne so schovanými fašistami, nie s nejakými umiernenými kresťanmi alebo konzervatívnym hnutím okolo pána Tarabu, Kuffovcov a tak ďalej“.

Poukázal pritom na kľúčový zákon o reforme druhého dôchodkového piliera. Uviedol, že ju vládna koalícia schválila s hlasmi Martina Klusa, ako aj s hlasmi štyroch „fašistov z hnutia Mariana Kotlebu ĽSNS“. Dnes podľa neho vládna koalícia visí na šnúrke od gatí Kotlebu.

Šipoš zámerné hlasovanie s fašistami poprel. „Čo keď boli presvedčení o tom, že ide o dobrú vec?“ dodal. Šutaj Eštok pripomenul aj hlasovanie OĽANO s poslancami ĽSNS o krúžkovnom či pri prelomení veta prezidentky, takisto, o krúžkovnom.

Kolaps zdravotníctva?

Na otázku, či hrozí 1. decembra kolaps zdravotníctva Šipoš odpovedal, že na Slovensku je problém v zdravotníctve dlhodobý.  „Opäť dobiehame, čo sa udialo za minulých vlád,“ dodal.

Tie podľa neho veľmi podcenili zdravotníctvo, pričom to nevidno len na stave nemocníc a infraštruktúre, ale aj na tom, ako tie nemocnice fungujú.

Povedal, že z týchto dôvodov pracujú na zvýšení počtu  lekárov na vysokých školách a v systéme. Dodal, že s lekármi budú intenzívne rokovať a nechcú na nich vytvárať tlak. Lekárov tiež vyzval, aby neopúšťali svojich pacientov.

Podľa Šutaja Eštoka sú po 1. decembri len dve možnosti. A teda, buď sa vláda s lekármi a zdravotníkmi dohodne alebo začnú umierať ľudia. Dodal, že je to „extrémne vážna“ situácia, keďže o 17 dní hrozí, že odíde viac než 2 000 lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko