Na hlavný obsah

Poslanci ukončili piatkové rokovanie, diskutovali o stave zdravotníctva

Inicioval ho opozičný Smer-SD.

Poslanci ukončili piatkové rokovanie, diskutovali o stave zdravotníctva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili krátko popoludní piatkové (11. 11.) rokovanie. Na mimoriadnej schôdzi diskutovali o situácii v zdravotníctve. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Žiada prijať uznesenie, ktorým parlament zaviaže vládu konať a dohodnúť sa s lekármi na prijateľných podmienkach.

Vystúpili na nej najmä opoziční poslanci, ale aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD.

Smer-SD tiež upozornil na hrozbu výpovedí zhruba 2 000 lekárov a ohrozenie poskytovania riadnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Parlament podľa strany musí formou uznesenia zaviazať vládu, aby nielen rokovala s odborármi, ale aby na konci dňa aj podpísali memorandum, ktoré bude viesť k riešeniu situácie. Predložené uznesenie má spočívať aj v požiadavkách odborárov.

Vážna kríza zdravotníctva?

Musíme v každom prípade zabrániť výpovediam lekárov, situáciu nemožno nechať na poslednú chvíľu, keď lekári po ukončení výpovednej lehoty odídu zo zdravotníckych zariadení. Vyhlásil to opozičný poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD) v úvode mimoriadnej schôdze.

Apeloval na poslancov i vládu, aby hľadali spôsoby napravenia situácie v zdravotníctve a nehazardovali so životmi ľudí. Hovorí o vážnej kríze zdravotníctva.

„Hlasy odborárov nie sú vypočuté, dostali sme sa do situácie, keď nás čaká posledná možnosť vyrokovať niektoré z podmienok, ktoré Lekárske odborové združenie dalo pred vládu, pred parlament a pred politikov na Slovensku. Treba žiadať od každej strany v tejto situácii, aby otvorila srdia a mysle a našla spoločné riešenie,“ uviedol Baláž.

Situácia zároveň podľa neho dáva priestor, aby sa hľadalo viac peňazí pre zdravotníctvo. Apeluje na jeho riadne vybavenie. Poukázal aj na potrebu stabilizácie zdravotníctva. Upozornil tiež na odchod zdravotných sestier a hrozbu kolapsu viacerých programov v zdravotníctve.

„Systém prestane fungovať z toho dôvodu, že je závislý na službách a príslužbách týchto ľudí,“ podotkol.

Baláž pripomenul dlhodobé problémy zdravotníctva na Slovensku, ktoré vyplávali na povrch vo veľkej miere počas pandémie nového koronavírusu. Poukázal aj na viaceré a dlhodobé požiadavky zdravotníkov, nielen personálne, ale aj materiálno-technické. Poslancom priblížil požiadavky odborárov, ktoré sú obsiahnuté aj v uznesení predloženom Smerom-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko