Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje dlhotrvajúci výpadok liekov na Slovensku

Slovensko nie je v liekovej oblasti sebestačnou krajinou.

ŠÚKL eviduje dlhotrvajúci výpadok liekov na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Nedostatok personálu, omeškanie vstupných surovín, export do iných krajín či zvýšený záujem o niektoré lieky spôsobil ich nedostatok. Niektorí dodávatelia hovoria, že nato, aby sa situácia zmenila, musí zakročiť štát. Slovensko nie je v liekovej oblasti sebestačnou krajinou, ale závisí od dovozu.

Dlhotrvajúci výpadok liekov na predpis aj bez neho potvrdzuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý legislatívne nie je schopný zabezpečiť dostupnosť liekov na slovenskom trhu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Šéf Slovenskej lekárnickej komory (SLK) Ondrej Sukeľ potvrdzuje, že výpadky liekov sa často netýkajú len Slovenska, ale ide o problém celého regiónu. Zaťažkávajúcou skúškou pre peňaženky pacientov môže byť časom ich cena.

„Čo sa týka liekov vydávaných na lekársky predpis, tak tam cenu reguluje štát. Zo strany držiteľa registrácie, distribútora alebo lekárne nie je možné cenu zvyšovať. Lieky dostupné bez lekárskeho predpisu nie sú regulované. Dá sa očakávať, že pokiaľ budú stúpať vstupné náklady, tak sa to prejaví aj v konečnej cene pre pacienta,“ hovorí Sukeľ.

Nedostatok liekov môže viesť k prerušeniu liečby alebo k jej zmene. Sú tu však aj ďalšie možnosti, napríklad zámena predpísaného lieku za iný liek s rovnakou účinnou látkou.

Zasiahnuť by mal štát

Terézia Sádocká, prezidentka Asociácie pre generické a biosimilárne lieky GENAS tvrdí, že pre vysoké ceny energií a infláciu v Európe, ktoré zvyšujú výrobnú cenu, Slovákom hrozí ich akútna nedostupnosť. Zasiahnuť by mal štát.

„Ak chceme zachovať súčasnú dostupnosť generík a biosimilárov, potrebujeme zaviesť legislatívne opatrenia umožňujúce opodstatnené navýšenie cien liekov, ktoré hradí verejné zdravotné poistenie. Zvýšenie zohľadňujúce rast energií, vstupných surovín, výrobných nákladov a obalových materiálov, transportné náklady, ale aj infláciu,“ priblížila Sádocká.

Ministerstvo zdravotníctva však štandardne posudzuje požiadavky výrobcov na zvýšenie ceny lieku. V prípade ich schválenia sa potom premietnu do zoznamu kategorizovaných liekov, ktorý aktualizujú na mesačnej báze. Rezort zdôrazňuje, že navýšenie ceny, ako aj úhrady, má svoje limity.

Zároveň dodáva, že novela zákona o liekoch uľahčí vstup generických liekov. To zabezpečí ich väčší počet v rámci jednej účinnej látky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál