Na hlavný obsah

Inflácia v Európskej únii v októbri opäť prekonala rekord

Vzrástla na 11,5 percenta.

Inflácia v Európskej únii v októbri opäť prekonala rekord
Na ilustračnej snímke logo eura. Foto: Unsplash

Miera inflácie v Európskej únii v októbri vzrástla na 11,5 percenta. Deviaty mesiac po sebe tak prekonala predchádzajúci rekord. V porovnaní so septembrom sa zvýšila o šesť desatín percentuálneho bodu. Oznámil to vo štvrtok (17. 11.) Eurostat.

Októbrovú mieru inflácie v eurozóne uviedol Eurostat vo výške 10,6 percenta, pričom v predbežnej správe spred dvoch týždňov uvádzal 10,7 percenta. V septembri dosiahla inflácia v eurozóne 9,9 percenta.

Ceny rástli podstatne rýchlejšie ako v októbri minulého roka, keď sa v ekonomike ešte naplno neprejavilo oživenie po pandémii a energetickej kríze. V tom čase bola miera inflácie v krajinách EÚ 4,4 percenta a v 19 krajinách používajúcich spoločnú menu 4,1 percenta.

Najnižšiu mieru inflácie v októbri zaznamenali Francúzsko (7,1 percenta), Španielsko (7,3 percenta) a Malta (7,4 percenta). Naopak, najvyššiu mieru medziročného rastu cien zaznamenali Estónsko (22,5 percenta), Litva (22,1 percenta) a Maďarsko (21,9 percenta).

Miera inflácie sa znížila v jedenástich ďalších krajinách, zatiaľ čo v trinástich krajinách sa zvýšila, vrátane Slovenska (14,5 percenta) a Nemecka (11,6 percenta). V troch krajinách sa nezmenila.

V eurozóne k inflácii najviac prispeli energie, a to 4,44 percentuálneho bodu. Nasledovali potraviny, alkohol a tabak (+2,74 bodu), služby (+1,82 bodu) a neenergetický priemyselný tovar (+1,62 bodu).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika