Na hlavný obsah

Inflácia na Slovensku sa v októbri priblížila k pätnástim percentám

Znovu začali rásť aj ceny pohonných hmôt.

Inflácia na Slovensku sa v októbri priblížila k pätnástim percentám
Ilustračná snímka mincí. Foto: Unsplash

Inflácia, resp. spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v októbri medzimesačne poskočili o 1,2 percenta. Priemerná úroveň zdražovania z mesiaca na mesiac v tomto roku je 1,3 percenta. Informoval o tom v pondelok (14. 11.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rastie. So súčasnou hodnotou 14,9 percenta dosahuje najvyššie hodnoty od začiatku milénia, tvrdí ŠÚ SR.

Graf vývoja inflácie na Slovensku.
Graf vývoja inflácie na Slovensku. Foto: Štatistický úrad SR

Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností – potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami aj v októbri zvyšovali svoj medziročných rast. V bývaní pokračoval rast cien za teplo a znovu začali rásť aj ceny pohonných hmôt. Boli o pätinu vyššie ako pred rokom.

Ceny potravín naďalej rástli

Najväčší vplyv na infláciu mali podľa ŠÚ SR naďalej rastúce ceny potravín. V porovnaní so septembrom zdraželi o 2,5 percenta, čo bola štvrtá najvyššia hodnota tento rok.

Najvýznamnejší vplyv mal najmä rast cien mäsa (+ 1,7 percenta), mlieka, syrov, vajec (+ 3,6 percenta) a zeleniny (+ 9,7 percenta).

Prvý raz od začiatku roka mierne klesli ceny olejov a tukov o 0,2 percenta a znížili sa aj ceny ovocia o 2,3 percenta.

V raste cien pokračovali aj tovary a služby v odbore bývanie. Výraznejší rast zaznamenali aj ceny tepelnej energie (+ 1,5 percenta). Ceny pohonných hmôt po troch mesiacoch mierneho poklesu začali znovu rásť.

Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla v októbri 2022 hodnotu 14,9 percenta, čo je stále najvyššia úroveň za posledných viac ako 22 rokov.

Z ostatných odborov si spotrebitelia priplatili aj za noviny, knihy a kancelárske potreby, stravovanie a ubytovacie služby, osobnú starostlivosť, ale aj za poistenie, odevy a obuv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika