Na hlavný obsah

Lengvarský verí, že sa s lekármi dohodne

Upravil memorandum s požiadavkami odborárov.

Lengvarský verí, že sa s lekármi dohodne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) verí, že sa na stiahnutí výpovedí s lekárskymi odborármi dohodne ešte tento týždeň. Po ich kritike upravil aj memorandum s požiadavkami, na ktorých trvajú.

Šéf rezortu mal v pondelok (14. 11.) rokovať s lekárskymi odborármi. Stretnutie zrušil a k rokovaciemu stolu pozval riaditeľov nemocníc. To, či pripravili krízové scenáre, ak 1. decembra z oddelení odíde 2 100 lekárov, nespresnil.

„Sú rôzne scenáre, ale prvotným cieľom je dosiahnutie dohody. Na to potrebujeme diskusiu na úrovni vlády s pánom premiérom a ministrom financií. Verím tomu, že sa tak tento týždeň stane, aby ďalšie scenáre neboli potrebné,“ uviedol Lengvarský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) volajú odborári už niekoľko mesiacov aj odborári. Zatiaľ sa ho nedočkali. Po výhradách odborárov, že memorandum, na ktorom trvajú, obsahuje namiesto záväzkov vágne sľuby, ho Lengvarský upravil. Nevylučuje ani možnosť, že si lekári prilepšia ešte o čosi viac, ako sa od nového roka dohodlo. Odborári žiadajú raz toľko.

„MZ niekoľko návrhov má, počkáme si na diskusiu, či už na úrovni vlády a potom s LOZ (Lekárskym odborovým združením). Verím tomu, že alternatíva, na ktorej sa dohodneme, sa v memorande zjaví,“ vysvetlil šéf rezortu.

Na extra zvýšenie platov lekárov chcú politici hľadať peniaze aj v pondelok večer na rokovaní koaličnej rady. Lekárski odborári však plánujú vo štvrtok (17. 11.) vyjsť do ulíc, aby vláde dali najavo, že čas na dohodu sa kráti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko