Na hlavný obsah

LOZ prijme ponuku vlády o platoch, chce však viac za odpracované roky

Ponuka odborárov trvá len do 30. novembra.

LOZ prijme ponuku vlády o platoch, chce však viac za odpracované roky
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR

Lekárske odborové združenie (LOZ) súhlasí s ponukou vlády o dodatočnom navýšení platov lekárov. Žiada však navýšenie koeficientu za odpracované roky praxe na 0,03-násobok priemernej mzdy pri limite 30 rokov praxe.

Šéf odborárov Peter Visolajský avizuje, že ak vláda podmienku prijme a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek, sú ochotní dohodnúť sa. Ponuka odborárov trvá len do 30. novembra.

„LOZ ustupuje zo svojej požiadavky na 2,8-násobok priemernej mzdy pre atestovaného lekára a prijíma návrh vlády na 2,5-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ustupujeme tiež aj zo svojej požiadavky na 1,7-násobok priemernej mzdy pre neatestovaného lekára a prijíma návrh vlády na 1,4-násobok v národnom hospodárstve,“ vyhlásil Visolajský.

Zdôraznil, že ide o jediný ústupok, ktorý sú lekárski odborári ochotní podstúpiť. „V ostatných siedmich požiadavkách, okrem miezd, neustúpime a žiadame, aby ich vláda vyriešila,“ vyhlásil Visolajský.

Ak vláda dohodu neuzavrie, LOZ bude trvať na pôvodných požiadavkách. „Ak naše žiadosti vláda odmietne, preberá plnú zodpovednosť za zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra,“ skonštatoval Visolajský.

Podmienky od LOZ

Ponuka LOZ sa podmieňuje tým, že vláda prijme ostatných sedem požiadaviek v spoločnom memorande v písomnom záväzku vlády.

Tiež že zabezpečí, že všetky potrebné návrhy zákonov sa v priebehu dvoch týždňov prijmú v Národnej rade SR a zabezpečí, že pracovné a mzdové podmienky lekárov, ktorí podali výpovede, sa obsiahnu v ich pracovných zmluvách.

Najbližšie rokovanie vlády s lekárskymi odborármi sa má uskutočniť v pondelok (21. 11.) o 10.00 h na Úrade vlády SR, bez účasti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

„Po vzájomnej dohode sa nakoniec stretnutie dohodlo na pondelok bez účasti premiéra, keďže zástupcov LOZ informoval, že na ten deň má dlhodobo plánovanú zahraničnú cestu do Holandska,“ uviedla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Zúčastnia sa LOZ, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko