Na hlavný obsah

Ľudí na Mesiac vyslali zatiaľ len Spojené štáty americké

Ako prvá však na jeho povrchu pristála sovietska sonda.

Ľudí na Mesiac vyslali zatiaľ len Spojené štáty americké
Na snímke silueta lietadla pred splnom Mesiaca. Foto: TASR/AP

Ľudí na Mesiac vyslali zatiaľ len Spojené štáty americké, no prvým ľudským výtvorom, ktorý dosiahol jeho povrch, bola sovietska kozmická loď Luna 2. Tá odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v septembri 1959.

Prvým zariadením vyrobeným človekom, ktoré mäkko pristálo na Mesiaci, bola sonda Luna 9 vo februári 1966. Potom však štafetu prevzali Spojené štáty. V júni 1966 sa im podarilo pristáť na Mesiaci, a v roku 1969 sa Američan Neil Armstrong stal prvým človekom, ktorý sa prešiel po jeho povrchu.

Posádka Apolla 11 (zľava veliteľ Neil Armstrong, pilot Michael Collins a pilot lunárneho modulu Edwin Aldrin).
Posádka Apolla 11 (zľava veliteľ Neil Armstrong, pilot Michael Collins a pilot lunárneho modulu Edwin Aldrin). Foto: TASR/AP

Šieste a posledné pristátie ľudskej posádky sa uskutočnilo v roku 1972, keď na povrchu Mesiaca pristála vesmírna loď Apollo 17. Eugene Cernan, americký astronaut so slovenským otcom a českou matkou, je posledným človekom na Mesiaci.

Do decembra 1972 Armstronga nasledovalo ďalších 11 Američanov. Sovietsky zväz však pokračoval vo vysielaní automatických sond na Mesiac až do polovice 70. rokov, vrátane slávnych Lunochodov.

Tretí lunárny rover sa mal vydať na cestu v roku 1977, ale krátko predtým bol celý program Luna zrušený ako značne nákladný.

Ďalšou sondou, ktorá pristála na Mesiaci, bol čínsky lunárny robot Chang’e 3 Nefritový králik (december 2013). Čína sa tak stala po USA a Rusku treťou krajinou na svete, ktorá dostala svoj stroj na Mesiac.

Na archívnej snímke vytvorenej čínskym lunárnym vozidlom Jü-tchu (Nefritový králík) je vesmírna sonda Čchang-e 3.
Na archívnej snímke vytvorenej čínskym lunárnym vozidlom Jü-tchu (Nefritový králík) je vesmírna sonda Čchang-e 3. Foto: TASR/AP

V roku 2019 sa izraelská robotická sonda Berešit a indická sonda Čandraján-2 neúspešne pokúsili pristáť na Mesiaci. Posledným pristávacím modulom, ktorému sa to úspešne podarilo, bol čínsky modul Čchang’e 5 (december 2020). Dopravil na Zem vzorky mesačných hornín.

Program Artemis

Ambíciou vrátiť Američanov na povrch Mesiaca je v súčasnosti program Artemis. Zameriava sa na prieskum a využívanie zdrojov vo vesmíre, vrátane Mesiaca a v budúcnosti aj Marsu.

Prvou fázou tohto programu je misia Artemis I, ktorej cieľom je bez posádky obletieť Mesiac a vrátiť sa späť na Zem.

Druhá fáza má zahŕňať dosiahnutie obežnej dráhy okolo Mesiaca s posádkou na palube vesmírnej lode. Astronauti z lode Artemis III majú následne pristáť na povrchu Mesiaca.

Na snímke štart superťažkej rakety Space Launch System s modulom Orion bez ľudskej posádky.
Na snímke štart superťažkej rakety Space Launch System s modulom Orion bez ľudskej posádky.Foto: TASR/AP

Podľa skorších odhadov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa posledná fáza uskutoční najskôr v roku 2025. Štart rakety Space Launch System (SLS) s modulom Orion k Mesiacu bol už niekoľkokrát odložený.

Prvé dva odklady štartu v auguste a septembri boli spôsobené technickými problémami s chladením jedného zo štyroch raketových motorov a potom únikom kvapalného vodíka pri dopĺňaní paliva. Tretí a štvrtý odklad štartu skúšobnej misie si vyžiadalo nepriaznivé počasie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet